Lyle Lovett - Step Inside This House (1998)

Roots
Label: MCA

1. Bears (3:01)
  2. Lungs (2:17)
  3. Step Inside This House (5:31)
  4. Memphis Midnight / Memphis Morning (4:21)
  5. I´ve Had Enough (2:57)
  6. Teach Me About Love (3:50)
  7. Sleepwalking (5:36)
  8. Ballard of the Snow Leopard and the Tanqueray Cowboy (5:45)
  9. More Pretty Girls Than One (2:52)
  10. West Texas Highway (3:29)
  11. Rollin´ By (4:05)
  12. Texas Trilogy: Daybreak (3:14)
  13. Texas Trilogy: Train Ride (2:30)
  14. Texas Trilogy: Bosque County Romance (4:51)
  15. Flyin´shoes (4:36)
  16. Babes in the Woods (3:01)
  17. Highway Kind (3:23)
  18. Lonely in Love (2:42)
  19. If I Needed You (3:41)
  20. I´ll Come Knockin´ (3:23)
  21. Texas River Song (4:06)
avatar van Tonio
Toen dit album uitkwam was het mijn eerste kennismaking met Lyle. Heb daarna alles aangeschaft en ben dus grote fan. Hij was mijn entree in de wereld van de country.

Want dat doet hij dus op dit album. Niet de grote, maar meer de minder bekende namen, en dan ook nog de Texaanse: o.a. Robert Earl Keen, Guy Clark, en Eric Taylor. Steve Fromholz levert 4 songs aan, waaronder de prachtige Texas Trilogy.

Ook bevat het album maar liefst 4 songs van Townes Van Zandt. En zo heb ik hiermee kennis gemaakt en ben diens discografie gaan doorakkeren. Ik ben Lyle hiervoor zeer erkentelijk

Is nog altijd een fantastisch album. Lyle is nooit zo populair geworden want die heeft een uitstraling van een wortel. Daar hielp zelfs zijn 2 jarig huwelijk met Julia Roberts niet aan ...

avatar van Tonio
Bizar: dit meesterwerk is al weer 25 jaar oud, maar er is maar één post (die van mijzelf) en maar 11 stemmen.

Ik weet best dat er op MusicMeter minder gebruikers zijn in de hoek van country, countryrock, roots, folk, folkrock en zo zitten. En ook schrijven ze veel minder dan pak-em-beet liefhebbers van Radiohead, Pink Floyd of metal. Maar kom op jongens (en meisjes)!

Ben bijvoorbeeld benieuwd naar de mening van potjandosie (iemand die gelukkig wèl zeer regelmatig wat schrijft over deze muziekgenres).

avatar van potjandosie
tja Tonio er komen ook zoveel albums uit, dat je door het bos de bomen niet meer ziet. zag op de site dat er alleen deze week al 100 albums op uitkomen staan. geen idee hoeveel van die albums de moeite van het beluisteren waard zijn. niet veel vrees ik. zag jouw commentaar bij de nieuwe van Gregory Alan Isakov, wat mij betreft wel exemplarisch voor veel releases van nu. wellicht ben ik bevooroordeeld, maar dit zijn samen met heel veel andere albums geen albums die echt beklijven of toekomstige klassiekers zijn. zie honderden berichten bij albums van pak 'em beet "The National" (overigens een prima band met dito muziek) en inderdaad erg weinig berichten zoals bij dit album van Lyle Lovett. die zit wel in mijn collectie en kom hier nog op terug. ik vermoed dat er onder de 53.000 gebruikers van deze site genoeg folk/alt.country/roots/americana liefhebbers op de site aanwezig zijn. zie dat jij ook vele stukjes plaatst, om deze muziek onder de aandacht te brengen. dat lijkt mij ook mede de opzet van deze MuMe site. zo heb ik recent o.a. John Moreland en Rod Picott ontdekt. plaatste zelf onlangs een stukje bij het live album "Ramble in Music" van Emmylou Harris & the Nash Ramblers", in een poging om dit album uit 2021 onder de aandacht van de liefhebber te brengen. als je mij zou vragen in dit genre 2 of 3 releases uit 2023 te noemen die "beter" zijn dan dit album, zou ik die niet kunnen noemen, maar blijft de vraag wat de definitie is van wat "beter" is.

probeer regelmatig "nieuwe muziek" uit, o.a. Ian Noe, Zach Bryan, Dean Owens, Chris Stapleton etc, maar betrap mezelf er op dat ik toch vaak weer terugval op oude albums van Emmylou Harris, John Prine, Tom Russell, etc. hoe dan ook lang leve de jonge en oude muziekliefhebber. het is de liefde voor muziek, zoals Raymond van 't Groenewoud dat ooit bezong en treffend verwoordde. Fijn om dat hier op de site met elkaar te kunnen delen!

avatar van potjandosie
een respectvol, mooi eerbetoon van Lyle Lovett aan zijn mentors. op dit album covert hij uitsluitend songs van songwriters afkomstig uit Texas, waarop hij teruggrijpt naar zijn muzikale wortels. een authentiek album met pure, eerlijke muziek. hoewel "eerlijke muziek" zich moeilijk laat definiëren, zal de liefhebber begrijpen wat ik bedoel. nummers met zeggingskracht, die op dit album prachtig worden uitgevoerd. op deze "Step Inside This House" staan o.a. 4 nummers van Steven Fromholz (een outlaw/songwriter uit de seventies die o.a. nummers schreef voor Willie Nelson en Jerry Jeff Walker), 4 nummers van de mij onbekende Walter Hyatt (zijn groep Uncle Walt's Band was actief in de alternatieve muziek scene van Austin, Texas) en 4 nummers van legende Townes Van Zandt. de overige nummers zijn geschreven door Guy Clark, Eric Taylor (ex man van wijlen Nanci Griffith die op zijn album Scuffletown ook 2 nummers van Townes (Where I Lead Me en Nothin') coverde, Vince Bell, Willis Alan Ramsey (met een nieuw nummer "Sleepwalking"), David Rodriguez, MIchael Martin Murphey en Robert Earl Keen. daarnaast 2 traditionals "More Pretty Girls Than One" en "Texas River Song" dat dit album geweldig afsluit met klanken van dobro, fiddle, mandolin en cello. een groot aantal van de nummers zijn door Lyle Lovett op basis van de piano gearrangeerd en hij zet deze Texaanse pareltjes knap naar zijn hand. van de Townes covers springt "Flying Shoes" er boven uit, met een fraaie bijdrage van geweldenaar Jerry Douglas op Weissenborn (lap steel, slide) gitaar. het onverwoestbare duet "If I Needed You" met een heerlijke pedal steel partij in harmonie gezongen met Alison Krauss is eveneens een hoogtepunt. hetgeen ook geldt voor het Walter Hyatt nummer "I'll Come Knockin" voorzien van een prachtmelodie met harmony vocals van David Ball en DesChamps Hood en deel 3 van "The Texas Trilogy" de ballad "Bosque Country Romance". dit album heeft wel echt een "country feel", niet zo gek gezien de hommage aan de Texaanse songwriters. de flirts op een aantal andere albums met R&B, jazz of gospel blijven hier zo goed als achterwege. album werd geproduceerd door Billy Williams en Lyle Lovett.

over het titelnummer zegt Lyle het volgende:
quote
Guy Clark says "Step Inside This House" is the first song he ever wrote; it had never been recorded.
I learned it from Eric Taylor
unquote

dedicated to the memory of Walter Hyatt and Townes Van Zandt

Lyle Lovett (acoustic guitar & vocal) wist zich op dit album omringd door de volgende topmuzikanten:

Viktor Krauss: bass
Stuart Duncan: fiddle
Don Potter: second acoustic guitar
Luis Conte: percussion
John Hagen: cello
Alison Krauss: harmony vocal (tracks 9, 14,19 & 21)
David Ball & DesChamps Hood: harmony vocals (tracks 18 & 20)

avatar van Tonio
Fijn dat er weer iemand wat aandacht schenkt aan de muziek van deze ondergewaardeerde artiest. En dan helemaal aan dit meesterwerk.

Waar op de meeste albums een mix te horen valt van country, folk, jazz en gospel, beperkt hij zich hier op songs van Texaanse singer-songwriters. Ik draai hem toch zeker een aantal keer per jaar, zo ook vandaag weer. En wat is het toch telkens weer genieten!

avatar van Tonio
Voor iedereen die houdt van Texaanse singer/songwriters: zie dit album maar als een soort bijbel.