Françoiz Breut - Flux Flou de la Foule (2021)

Frankrijk
Label: 62TV

1. Juste de Passage (4:43)
  2. Mes Péchés S'accumulent (4:22)
  3. La Fissure (4:27)

met Jawhar

4. Dérive Urbaine Dans la Ville Cannibale (4:22)
  5. Vicky (3:06)
  6. Métamorphose (4:13)
  7. La Chute des Damnés (3:58)
  8. Comme des Lapons (3:45)
  9. Le Fantôme du Lac (3:24)
  10. Guata (1:06)
  11. Mon Dedans Vs Mon Dehors (5:07)
Francoiz Breut, in Nederland onbekend, op een enkele liefhebber na (André van File Under). Ze woont al een tijdje in Brussel, zodat Vlamingen haar al wel hebben opgepikt. Dit is haar zevende album en in die tijd is haar muziek wel geëvalueerd zoals we dat zo mooi zeggen. Een nummer van haar debuut werd nog opgepikt door Calexico, ze speelde samen met Yann Tiersen. intussen is er van die 'roots' kant niet veel meer over. Misschien ook door de verhuizing van Frankrijk naar het stedelijke Brussel.
Francoiz Breut is eigenlijk kunstenaar, ze tekent illustraties en doet dat bijzonder goed. Door haar ex Dominique A belandde ze wat in de muziek, maar na de scheiding is ze haar eigen weg gegaan in de muziek. De platen veranderden en langzaam aan begon ze haar eigen nummers te schrijven. Op dit album, dat mede in corona tijd is gemaakt is ze in zee gegaan met Marc Melià Sobrevias en hij zorgt er mede voor dat het geluid vrij electronisch en hedendaags klinkt met veel synths. Ik moet daar zelf wel aan wennen , zeker bij sommige wat drukke, volle nummers, maar er blijven genoeg rustige momenten over met mooie muzikale inkleuring. Teksten zijn ingetogen en beschouwend , natuurlijk blijft Frans voor velen een moeilijke taal. "Une Fissure" zingt ze samen met Jahwar, de Libanese Nick Drake genoemd, maar persoonlijk hoor ik dat er niet uit. Sommige recensenten vinden de stemmen van hem en Francoiz niet bij elkaar lijlen te horen, maar op zich vind ik het een mooi nummer. Francoiz zingt een beetje als andere Franse zangeressen, zonder dat het teveel cliché wordt. Maar het is wel echt Frans.
In België zien ze een overeenkomst met Eefje de Visser, die ook in België woont, in Gent. Ergens wel begrijpelijk , ook Eefje werkt veel met elektronica. De teksten van Francoiz zijn echter wat duidelijker dan die van Eefje.
Ik heb een vinyl versie, waar ook nog een cd in zat, altijd leuk natuurlijk. Hoewel ik nog steeds meer van de eerste plaat van Francoiz hou, is dit zeker niet verkeerd. Een Franse artieste, amper opgemerkt in Nederland en dat is eigenlijk wel erg jammer.
Een mooie plaat van een toch redelijk authentieke artiesten met een zeer eigen geluid, zeker voor Franse begrippen. Past wel in het rijtje van Carla Bruni, Keren Ann en Coeur de Pirate. Een ook populaire Franse artieste Zaz is expressief, dit is toch meer wat ingetogen qua zang, maar instrumentaal is het wel wat expressiever. Bij Zaz net andersom.
Een mooie plaat en artieste om te ontdekken.