Nox Novacula - Ascension (2021)

Label: Bat-Cave

1. Pray for Sleep (3:04)
  2. Drug (Bitter Pill) (3:25)
  3. Ascension (4:41)
  4. Last Will and Testament (4:45)
  5. Against the Wall (3:53)
  6. Face the Stench (5:31)
  7. Victim (3:35)
  8. Shattered World (7:00)
Na twee EP's en een single, die zijn verzameld op het album 'The Beginning' is dit hun eerste langspeler debuut. Deze nieuwe postpunk/gothic rock band uit Amerika weet waar Abraham de mosterd haalt! Met een zangeres die de hoogtijdagen van Siouxsie op indrukwekkende wijze doet herleven. Het uitwaaierende gitaarspel vind ik erg sterk. Na een tweetal luisterenbeurten komt dit album bij mij goed genoeg binnen om het fysiek te bestellen. Hieronder zie je een liveshow bij KEXP van drie jaar geleden, om je een indruk te geven van de intensiteit. Kom zeker nog op dit album terug zodra ik het origineel heb.

Music | Nox Novacula - noxnovacula.bandcamp.com

Live at KEXP

Het jaar is pas halverwege maar dit is wat mij betreft alvast een van de beste platen van dit jaar. Alles klopt hier, stevige postpunk/gothrock met aanstekelijke liedjes die blijven rondzingen. Niet te vergeten de krachtige vocals van een zangeres die dit keer eens echt goed kan zingen! Overtuigend vind ik het mooie uitwaaierende gitaarwerk, prima drumwerk en een ronkende bas. Het past allemaal prima binnen het perfecte plaatje van de gothic rock en postpunk uit vervlogen tijden, maar zo hoor ik het graag. Favoriete nummers heb ik niet maar dat ze Last Will and Testament als video hebben uitgebracht begrijp ik dan weer wel vanwege de sterke melodie (oorworm). Bij voorkeur met een hoog geluidsvolume afspelen!

avatar van jorro
Fijn debuutalbum met één schoonheidsfoutje genaamd Victim. Dat nummer klinkt mij iets te feestelijk voor deathrock. Overigens prima composities met een goede zangeres. Ja, al die hokjes waarin muziek gedouwd wordt. Postpunk/deathrock afgaande op discogs.
De vergelijking met Siouxsie is te begrijpen.

jorro schreef:

Vroeger noemden we het gewoon new wave of darkwave. Pas in de jaren 90 hoorde ik van de term gothic rock/deathrock en postpunk.

Victim vind ik een van de prijsnummers omdat de zangeres hier helemaal los gaat en haar bereik laat horen.

Darkwaver
Wat mij aanspreekt bij nieuwe bands is of het nog 'urgent' klinkt. Een term die ik pas sinds kort gebruik na hier eens gelezen te hebben. Deze band, en alweer een Amerikaanse, klinkt zeer urgent! Daarmee bedoel ik dan vooral de intensiteit van dit album, want die staat er bol van. De muzikanten spelen de songs met een oprechte passie en dat hóór je. Alle songs liggen lekker in het gehoor, met mooie melodieën, sterke composities en prachtig gitaarwerk. Ik heb het niet zo heel vaak meer, dat ik na meerdere luisterbeurten telkens opnieuw geraakt word. Krachtige gothic rock met een erg goeie zangeres. Halfje erbij. Een meesterwerkje is het (nog) niet maar het neigt er wel naar.

avatar van jorro
Over de band:
Nox Novacula is een entiteit die zich nestelt in de schaduwrijke nissen van de moderne muziekcultuur. Deze groepering, verankerd in de duistere esthetiek van de gothic scene, weeft een auditief tapijt dat zowel nostalgisch als vernieuwend aanvoelt. Hun melodieën, doordrenkt met de etherische resonantie van post-punk en gothic rock, vormen een brug tussen het verleden en het hedendaagse. Elk lied van Nox Novacula fungeert als een schaduwspel, waarin de luisteraar meegenomen wordt op een odyssee door nachtelijke landschappen en nevelige herinneringen. Door hun unieke vermenging van melancholie en melodie, staan zij als een baken van duisternis, die licht werpt op de vergeten krochten van het menselijk emotiespectrum.

Over het album:
In de nevelige diepten van de muzikale wereld, bevindt zich een juweel, gekend als 'Ascension' door Nox Novacula. Dit is geen alledaags oeuvre; nee, het is een labyrint van klanken, waarin elke luisterbeurt een nieuwe verrassing onthult.

'Ascension' transporteert de luisteraar naar een realm waar gotische resonanties en post-punk vibraties een harmonieuze symfonie vormen, een zeldzaamheid in de hedendaagse muziekscene. De stem van de zangeres weerklinkt als een sirene, die je meesleurt in de diepten van haar melancholie en opstandigheid. Het doet je doms terugdenken aan de hoogtijdagen van Siouxsie and the banshees.

Elk nummer op het album is als een hoofdstuk in een boek, rijk aan verhalen en emoties. De melodieën zijn ingenieus geweven met draden van duisternis en licht, wat zorgt voor een achtbaan van emoties bij de luisteraar. De instrumentatie is niet minder dan betoverend, met gitaren die zowel fluisteren als het voortouw nemen tegen een achtergrond van hypnotiserende drums en baslijnen.

Wat dit album zo bijzonder maakt, is de manier waarop het oude school goth-rock vermengt met frisse, levendige energie. Nox Novacula heeft duidelijk een niche voor zichzelf gesneden in het muzieklandschap met 'Ascension'. Het is een werk dat niet enkel gehoord, maar ook gevoeld moet worden; het is een reis door de schaduwen die je uiteindelijk achterlaat in het licht.

In conclusie, 'Ascension' van Nox Novacula is een uitstekend staaltje muzikale kunst, dat zowel de geest als de ziel aanspreekt. Het is een album dat je meeneemt op een onvergetelijke reis, ver weg van het alledaagse. Een absolute aanrader voor liefhebbers van het genre en voor diegenen die hun muzikale horizon willen verbreden. Zonder enige twijfel is dit album een opmerkelijke mijlpaal in de carrière van Nox Novacula.

Eerder verschenen op www.jorros-muziekkeuze.nl

avatar van Premonition
Bij het zien van de clip van Last Will schoot ik in de lach, net The Addams Family.

avatar van Alicia
Het klinkt muzikaal best leuk. En jawel, een zangeres is natuurlijk lang niet altijd verkeerd. Denk aan bijvoorbeeld Siouxsie Sioux of Chrissie Hynde. Maar deze zangeres gaat 'm echt niet worden.