Judy Roderick - Woman Blue (1965)

Folk / Blues
Label: Vanguard

1. Someone to Talk My Trouble To (2:42)
  2. Born in the Country (4:24)
  3. Rock Me, Baby (4:37)
  4. Walking Slow Behind You (2:08)
  5. Young Girl's Dream (2:55)
  6. Mistreated (4:32)
  7. Louisville Lou (2:26)
  8. Country Girl Blues (3:37)
  9. Contemporary Blues (4:03)
  10. Black and Blue (2:37)
  11. You Were on My Mind (3:27)
  12. Two Hoboes (2:49)
  13. Woman Blue (5:42)
  14. Jelly Roll Lord * (2:50)
  15. Me and My Chauffeur * (2:54)
  16. Mama Keeps Her Man at Home * (2:28)
  17. Long Old Road * (5:01)
Mooie plaat hoor! Lura

Ducoz schreef:
Mooie plaat hoor! Lura

Zegt me niks, Duco, zal hem een keer in de komende komkommertijd gaan beluisteren. Bedankt voor de tip!

avatar van heartofsoul
Lura: Net als Ducoz vind ik dit een prachtplaat. , die waarschijnlijk wel in je straatje ligt. Judy Roderick put voor dit album uit oude bronnen en vertolkt allerlei traditionals en oude bluesnummers, en dat doet ze erg goed. Ze begeleidt zichzelf op acoustische gitaar, en verder hoor je ook Artie Traum (gitaar), Russ Savakas op bass, en Paul Griffin (piano). Toen Roderick dit album opnam was ze pas 22 jaar, maar het is boeiend van begin tot einde. Je moet het, als je later in het jaar weer aan de komkommersalade gaat, echt een keer beluisteren op bijvoorbeeld Spotify. Vanguard bracht het gelukkig uit op cd.

avatar van Lura
Hij staat echt genoteerd, heartofsoul . Maar op dit moment kom ik gewoon niet aan toe. Het album staat trouwens niet op Spotify.

avatar van heartofsoul
Je hebt gelijk, niet op Spotify te vinden... . Dat draagt misschien ook bij aan het relatief lage aantal stemmen. Toen het verscheen op cd heb ik het album gelijk aangeschaft en daar heb ik geen spijt van gehad.

Hendrik68
Staat in zijn geheel op Youtube.

avatar van Lura
Toch wel nieuwsgierig geworden door het enthousiasme hier en zit nu te luisteren. Prachtige combinatie van folk- en bluessongs! Helemaal mijn ding!

avatar van Joshua68
Haar eerste album staat wel op Spotify. En nu ook op Mume!

avatar van Ducoz
Wat een klein beetje aandacht allemaal wel niet teweeg kan brengen he

avatar van Lura
Jasper of Shangri-la hadden mij dit album weleens in het verleden kunnen tippen.

avatar van Shangri-la
Je moet er maar net aan denken, ik ken zoveel muziek...

Shangri-la schreef:
Je moet er maar net aan denken, ik ken zoveel muziek...

Je smoesjes zijn goed

avatar van Jasper
Excuses Lura. Om het goed te maken hier een aantal andere folkdames die mij zeer kunnen bekoren:

Mary McCaslin
Shelagh Mcdonald
Judy Mayhan
Mary Hopkin
Lesley Duncan

Ik ben bang dat hier weinig van te vinden is op spotify, maar ik heb ze je bij deze in ieder geval getipt!

Jasper schreef:

Mary McCaslin
Shelagh Mcdonald
Judy Mayhan
Mary Hopkin
Lesley Duncan

Bedankt, Jasper! Shelagh MacDonald ken ik overigens al. Van Mary Hopkin ken ik alleen het liedje Those were the days. Er zijn trouwens vele wegen die naar Rome leiden

avatar van Ducoz
Mary Hopkin is de moeite waard inderdaad; ) vooral haar tweede plaat.

Een heel mooi album wat ik toevallig op de kop heb getikt. En later hier wat zaken op MM gelezen. Nog even wat achtergrondinformatie. Judy Roderick komt uit Amerika, geboren in MIchigan en opgegroeid in Indiana. Ze speelde met haar gitaar in allerlei clubs en al snel werd ze 'ontdekt'. Haar eerste plaat werd uitgegeven door Columbia. Het was ook de bedoeling dat de tweede plaat daar werd uitgegeven, maar deze plaat kwam nooit af door meningsverschillen. Intussen had Judy al wel opgetreden op het Newport Folk Festival in 1964. Ze ging ook naar Engeland om haar plaat te promoten. Doordat het verder met Columbia niet ging pikte Vanguard haar op om de tweede plaat uit te brengen en Fontana in Engeland. Dat is deze plaat en die is soberder dan de eerste. Prachtige folk- en blues nummers, op een mooie manier neergezet. Maar de plaat niet veel. Folk-rock kreeg de overhand en daar paste Judy niet in. Er kwam verder niet veel meer uit van haar, in 1972 maakte ze een plaat met de groep 60,000,000 Buffalo. In 1982 zat ze in een swing band , samen met haar man Judy Roderick & the Forbeers waar ook Dr. John deel van uit maakte. De plaat kwam in 1984 enkel uit op cassette.
Judy, die van kind of aan leed aan diabetes stierf in 1997 opo 49 jarige leeftijd een een hartaanval. Ik denk dat ze in totale vergetelheid was beland, echter heeft Vanguard Woman Blues opnieuw uitgegeven met 4 extra nummers. De folksongs op de plaat vind ik de sterkste.

avatar van Choconas
Het album Woman Blue van Judy Roderick is een erg mooie ontdekking, nog bedankt voor de tip, AOVV. Ik had nog nooit van deze artieste gehoord en ik heb haar debuut ook nooit beluisterd, maar Woman Blue is echt een ijzersterke folkplaat met heerlijke vleugjes blues, soul en jazz. Naast de fraaie muzikale aankleding, bevallen de veelzijdige vocalen van Judy me ook zeer. Al met al zeker de moeite waard, dit tweede en (helaas ook) laatste solo-album van Judy Roderick. Binnenkort ook maar eens haar debuutalbum proberen!