Max Richter - Exiles (2021)

Neoklassiek
Label: Deutsche Grammophon

1. Flowers of Herself (8:33)
  2. On the Nature of Daylight [Orchestral Version] (7:19)
  3. The Haunted Ocean [Orchestral Version] (2:19)
  4. Infra 5 [Orchestral Version] (5:35)
  5. Sunlight [Orchestral Version] (3:58)
  6. Exiles (33:34)

ohmusica
Richter durft op een klein thema eindeloos te herhalen. Het vraagt om betekenis.
“It’s about meaning, it’s about experiment, it’s about the unknown, it’s about discovery.”

avatar van dj24
Prachtplaat! *****

avatar van Bartjeking
Weer een schot in de roos inderdaad. Lees nu pas wat de aanleiding/inspiratie van het stuk is, maar ook zonder die kennis heb ik er van genoten. Ben niet heel erg thuis in het genre om er zinnige uitspraken over te doen, maar elke release weet hij me te boeien. Lang geleden heb ik hem in Hasselt gezien (niet eens een volle zaal) en sindsdien volg ik hem. Voor de rest is het klassieke werk dat ik luister vooral van de genieën die al lang zijn overleden (of je moet de scores ook meetellen, daar zitten wat mij betreft ook klassieke meesterwerken tussen....al zullen de puristen dit vloeken in de kerk vinden).

ohmusica
Het eerste nummer heeft een prachtig aanloopje, waar ik niet genoeg van krijg. Richter is baas in compositie (het heeft iets mathematisch), details vallen op de juiste plaats in het geheel en weet aandacht en spanning vast te houden zonder dat het al te ingewikkelde wordt. Exiles is ook wonderschoon opgebouwd het orkest brengt subtiel variaties aan in het thema, als schuivende laagjes. Ik denk een van zijn beste werken.

avatar van meneer
Alhoewel het midden zomer hoort te zijn lijkt de herfst zijn eerste schreden op mijn Walcheren genomen te hebben. Normaal draai ik deze dagen dan albums van Plant & Krauss, Mark Hollis, Taylor Swift, Joni Mitchell en andere bijbehorende lange buiten zit avonden muziek. Maar op de één of andere manier lijkt de zomer mijn land dit jaar niet aan te doen.

Regen, wind, wolken. Max Richter hoort daarbij dus vanochtend eens dit album opgezet. Ik heb altijd bij Richter dat ik bepaalde stukken goed vind en bepaalde andere stukken niet. En die zitten dan wel samengeperst op 1 album. Ik kan ook niks even met het intro nummer. Te zenuwachtig. Het daarna komende On the Nature of Daylight komt mij zo bekend voor dat ik niet kan geloven dat dit in 2021 is uitgebracht. Even controleren. Klopt. Is van 2010. Nog even verder verdiepen en ik kom erachter dat het een album is met heruitgebracht werk van oudere composities.

Is het nummer Exiles dan zelf nieuw ? Daar kom ik niet echt achter. Maar het gaat om het thema Vluchtelingen wat altijd actueel is. Wat behoort bij de menselijke queeste van het bestaan. Maar ik hoor alleen de muziek van het album Exile en dat is gewoon een herhaling van zetten van Richter. Herkenbaar. Mooi. Eerder gehoord.

Ik kijk nog eens naar buiten. Waar blijft die zomer nou ? Waar blijft de vrolijkheid van die mooie zon in de blauwe lucht ? Waar is die muziek die ik dan zo graag hoor ?

Ik zet dit album van Richter weer af. Ik wil nog geen herfst. Geen wolken, geen wind, geen regen.

meneer schreef:

Ik proef verveling en onvrede en Richter en Walcheren is dat wel een goede combi? Walcheren lijkt me meer iets voor zang, gitaar. Muziek bij gebakken vis.

avatar van meneer
ohmusica schreef:

Richter en Walcheren is een prima combinatie alleen hangt het van de (mijn) situatie af. Ik draai geen Richter in de zon en de warmte maar wel bij de straffe wind die de wolken met hun regen over ons Walcheren kan laten geselen.

Het idee van Walcheren m.b.t. muziek bij gebakken vis is meer iets voor de verveelde ontevreden cliché toerist die ons komt bezoeken, de buitenstaander .