Blutengel - Erlösung (2021)

Alternatieve titel: The Victory of Light

Duitsland
Electronic / Rock
Label: Out of Line

1. Illuminate My Soul (6:03)
  2. Wir Sind das Licht (4:30)
  3. We Are Not Dead (4:31)
  4. Seasons (4:17)
  5. Wer Ist Dein Meister? (3:51)
  6. Deine Dämonen (6:57)
  7. I am the Darkness (5:01)
  8. Erlöse Mich (4:18)
  9. Wie Sand (4:13)
  10. No Religion (4:48)
  11. Darkness Awaits Us (4:05)
  12. We Fall (4:58)
  13. The Victory of Light (4:35)
  14. Hand in Hand (5:36)
  15. Herrschaft * (5:04)
  16. Freak Out * (4:38)
  17. She's Not a Saint * (4:17)
  18. Purple Sky * (4:19)
  19. Angel's Cry * (6:01)
  20. New World * (4:41)
  21. Wir Sind Unsterblich * (4:47)
  22. Old [Hidden Track] * (6:31)
avatar van Killeraapje
Vandaag de nieuwe Blutengel binnen gekregen en geluisterd. Ben voorlopig erg onder de indruk. Vooral de sound is erg lekker.

avatar van Killeraapje
Sinds Blutengel - Monument (2013) - MusicMeter.nl heeft zanger Chris Pohl met zijn Blutengel een sound gevonden die ik erg aangenaam vind. De productie is zuiver en gelaagd en klinkt met elk album, dat verschijnt, iets beter. Het absolute hoogtepunt vind ik Blutengel - Omen (2015) - MusicMeter.nl maar deze nieuwe release benadert dit uitstekende album en klinkt in zijn volledigheid misschien nog wel beter. Vast staat in ieder geval, dat Erlösung hoog zal eindigen in mijn jaarlijst.

Opener Illuminate My Soul is in het Duits en in het Engels gezongen en het nummer bevat elementen die in elk nummer min of meer terug komen. De songs zijn afwisselend en opzwepend zoals Wir Sind das Licht, We Are Not Dead en Erlöse Mich

Daartegenover staan prachtige ballades die mij bij vlagen kippenvel bezorgen. Seasons is een verassende folksong over het contrast tussen schoonheid en melancholie. Deine Dämonen is een persoonlijke song van Pohl over depressies en de innerlijke strijd waar hij regelmatig tegaan loopt. Dan is er nog We Fall over de schoonheid van het hebben van een fijne relatie en dat je daar alles voor wilt doen ondanks dat je weet dat er ooit een einde zal komen.

Slotstuk Hand in Hand doet erg denken aan Monument en geeft een positief en hoopvol einde aan de zwaarmoedige maar tegelijk opzwepende Dark Wave plaat waarin Pohl predikt tegen religie en voor het omarmen van het leven en de liefde.

Het leven is zwaar maar de moeite waard en het is belangrijk om dat steeds opnieuw te beseffen. Of zoals Pohl het zelf bezingt in Seasons:

Life is so short, so soon we are dead
Why do we waste our time with all the things that make us sad?