Bill Evans - Behind the Dikes (2021)

Alternatieve titel: The 1969 Netherlands Recordings

Jazz
Label: Elemental

1. Announcement by MIchiel de Ruyter (2:14)
  2. You're Gonna Hear from Me (3:25)
  3. Emily (4:51)
  4. Stella by Starlight (5:39)
  5. Turn Out the Stars (5:03)
  6. Waltz for Debby (6:12)
  7. 'Round Midnight (6:31)
  8. I Let a Song Go Out of My Heart (3:33)
  9. Alfie (4:57)
  10. Beautiful Love (6:11)
  11. My Funny Valentine (6:27)
  12. Love Theme from Spartacus (4:35)
  13. One for Helen (4:41)
  14. Quiet Now (5:35)
  15. Someday My Prince Will Come (6:02)
  16. Announcement by Aad Bos (0:49)
  17. Very Early (5:13)
  18. A Sleepin' Bee (4:57)
  19. Turn Out the Stars (5:06)
  20. Autumn Leaves (4:22)
  21. Quiet Now (5:34)
  22. Nardis (6:02)
  23. Granadas (4:40)
  24. Pavane (4:46)
MIchiel de Ruyter verzorgt het intro-praatje en is tevens co-producer van deze opnames die drie sessies bevatten: 26 maart 1969 in KRO Studio 1 te Hilversum, een live concert van 28 november in het RAI Congrescentrum te Amsterdam en twee bonustracks van 25 maart 1969 in VARA Studio 8 (met het Metropole Orkest).

Voor het eerst officieel gelimiteerd gereleased tijdens Record Store Day eerder dit jaar en dat betekent dat je in de buidel mag tasten voor deze drie-dubbelaar op vinyl (op cd is het beter behapbaar qua prijs).

Het album klinkt erg goed en is met bijna twee uur behoorlijk aan de lange kant, maar dat is zeker geen straf.

Een interessante release dus, met een fijn Nederlands tintje.

avatar van Sandokan-veld
Met: Bill Evans (piano); Eddie Gomez (bas); Marty Morell (drums)

Bijzonder project inderdaad wel, grappig om de band aangekondigd te horen worden in keurig jaren zestig-radionederlands (net als het energieke maar beschaafde applaus na elk nummer -- duidelijk een andere tijd en een ander Nederland dan dat in Abu Dhabi met oranje vlaggen stond te zwaaien afgelopen weekend).

Verder prima band, prima set, goede opnames en/ of productie, minstens de moeite waard om een paar keer te hebben gehoord. Ik hou het zelf nog even op 3,5*, in afwachting van hoe vaak ik dit nog ga draaien. Het is wel een beetje aan de lange kant, en ik kan me voorstellen dat binnen het lijvige oeuvre van Evans toch andere (live)platen de voorkeur gaan hebben. De 3LP-set doet inmiddels rond de negentig euro, dat is toch echt wel te gortig.