Crusade (1983)

1 stem

Avant-Garde / Electronic
Label: Broken Flag

1. Kleistwahr - Crusade (3:40)
  2. LXSS - Morboso a Roma (1:50)
  3. Mauthausen Orchestra - T4 (5:15)
  4. Swastika Commando - Little Song of Auschwitz (3:41)
  5. Crusade 1 (2:29)
  6. McCarthy - Man the Watchtower (4:20)
  7. Cer - Anniversary (4:03)
  8. Swastika Commando - Mengele (4:27)
  9. Mauthausen Orchestra - Conflict (4:35)
  10. Rockwell - To the BNP (3:19)
  11. Barrière - Noise and Fury (4:05)
  12. Crusade 2 (3:58)
sxesven
Broken Flag specialiseerde zich begin jaren '80 in verzamelaars en platen van het type dubieus. Een vlugge blik op de tracklist is daarvoor al genoeg bewijs; artiesten en tracks met namen Swastika Commando, Little Song of Auschwitz, Mengele, Crusade en zo nog meer lijken al een stap in de foute richting, zeker in combinatie met de albumtitel (een titel die een gemiddelde NSBM-band zou kunnen hebben gebruikt) en de hoes zelf, incluis wat mij toch een foto van een concentratiekamp lijkt. Dit soort flirtaties met (rechts) extremisme waren echter vrij normaal in deze scene en zeker in die tijd en dienen dus maar met enkele korrels (of een pak) zout genomen te worden. De hele scene rond de figuren die hier voorbijkomen (zoals de heren van Whitehouse) baadden werkelijk in controverse, en wel op elk mogelijk front; het hoort er maar gewoon een beetje bij. Hoe het ook zij, niets van dat alles doet afbreuk aan de verzamelaar zelf (wellicht draagt het er enkel aan bij), die heerlijk duister en grimmig en korrelig is. Klinkt ook als een echt geheel, niet als een aan elkaar geplakte verzameling noise, maar een echt werkstuk, inclusief vage interludes en samples. Zeer tof. 4,5*

Lijsten

In Bezit (Cassette) (sxesven)

Boh.

sxesven
Staat nu (nog) een exemplaar van op Discogs voor €19. Buitenkansje!

jeko
Nu € 37,70