Ramses Shaffy & Liesbeth List - Grootste Hits (1978)

Label: Philips

1. Shaffy Cantate (2:47)
  2. We Verschillen Niet (3:49)
  3. Duet (1:48)
  4. Gebabbel, Gebabbel (4:09)
  5. Zwanenzang (3:29)
  6. De Tijd Stond Even Stil (2:50)
  7. Pastorale (4:16)
  8. Aan de Andere Kant van de Heuvels (3:20)
  9. In de Armen van de Stad (3:47)
  10. In Oktober (3:19)
  11. Winterpaleis (3:04)
  12. Samen (2:55)
avatar van partyprincess
"...Ramses Shaffy leeft! De illustere bohémien, de goeroe van de vrijheid, waar half Amsterdam in de roemruchte jaren zestig verliefd op was, die is inmiddels de zeventig gepasseerd en verblijft in een Amsterdams verzorgingstehuis. Waarom hij daar woont? Moeilijke vraag... Het heeft met de alcohol te maken, dat lijkt duidelijk. Natuurlijk, de alcohol! Jarenlang dronk hij onmatig, op zijn minst een fles wodka per dag. Liesbeth List, met wie hij op het podium lange tijd een onafscheidelijk duo vormde, weet er alles van! Toch zijn ze nog altijd innig bevriend. Zij is het die ervoor gezorgd heeft dat Shaffy in het verzorgingstehuis kon worden opgenomen." (bron)

In een melancholische bui deze cd van een van onze grootste chansonniers maar eens uit de kast geplukt en afgestoft... Zijn liedjes en charismatische stem blijken voor mij nog niet aan charme ingeboet te hebben, integendeel...wat een heerlijk genot! En dan de teksten: "Dus drink nog een glas wijn, dit zou het laatst kunnen zijn, we dansen en we zingen, worden zat als een konijn...Vannacht zing ik voor jou mijn zwanenzang, de fles die begeleidt, ik kom er echt wel overheen, laat me drijven op de liefde en de wijn...een laatste dronk op wat eens was, dan neem ik afscheid en verdwijn.."
In Liesbeth List heeft Ramses een gelijkwaardige partner gevonden voor zijn duetten. En laten we dan vooral het beeld dat men nu van de oudere (omroep MAX) Liesbeth List heeft even vergeten...

Favoriet zijn vooral de nummers "We Verschillen Niet", "Gebabbel, Gebabbel", "Zwanenzang" en "Pastorale" . (originele clip)

Een heerlijke (luister)cd, waarbij ik mezelf bij menig liedje betrap op het luidkeels meezingen...
Nu gauw de andere Ramsessen uit mijn kast afstoffen!

Father McKenzie
Heerlijke luisterplaat van twee giganten...

avatar van Madjack71
Een duo dat de benodigde chemie had, om de liedjes dat extraatje mee te geven. Pastorale blijf ik toch de klassieker vinden en eentje waar je gewoonweg niet onberoerd door kunt blijven.
Niet alles spreekt mij even aan, maar aangenaam klinkt het wel.

avatar van B.Robertson
'Pastorale' en 'In de Armen van de Stad' werden geschreven door Boudewijn de Groot en Lennaert Nijgh. Ramses Shaffy zijn inbreng beslaat amper de helft van de liedjes en Liesbeth List schreef sowieso niet. 'In Oktober' was in 1965 tevens een solosingle van haar. Lennaert Nijgh schreef, als je de credits zo ziet, tevens de tekst voor 'Aan de Andere Kant van de Heuvels', dat oorspronkelijk een Frans liedje was. En zo is 'Zwanenzang' een Janis Ian-cover. 'We Verschillen Niet' is sterk eigen werk van Ramses Shaffy. 'Shaffy Cantate' zou ik daarentegen meteen al selecteren als mindere en ook 'Winterpaleis' spreekt me niet zo aan.

avatar van heartofsoul
Dit vind ik een heel aardig album al houd ik dan niet zo erg van het stemgeluid van Shaffy. Een nare, harde stem, en bovendien vond ik de man zelf niet erg sympathiek, al mag dat je waardering natuurlijk niet laten beïnvloeden. Liesbeth List daarentegen mag ik zeer graag horen. De liedjes zijn alle nog steeds beluisterenswaardig, en sommige daarvan vind ik zelfs onsterfelijk. Pastorale natuurlijk, en ook Aan de Andere Kant van de Heuvels, maar het mooiste vind ik de Shaffy Cantate, die mij helemaal meesleept, iedere keer weer.