Hvalfugl - Som en Faldskærm (2019)

1 stem

Denemarken
Jazz / Neoklassiek
Uitgebracht in eigen beheer

1. Himmelbjerget (4:53)
  2. Jeg Venter Herhjemme (4:24)
  3. Fragment #1 (0:29)
  4. Opvågning (3:03)
  5. Vals I Vallonien (3:17)
  6. Ode Til Birk (3:47)
  7. Utopi (3:12)
  8. Mens VI Sover (3:33)
  9. Lystrup (2:55)
  10. Fragment #2 (0:37)
  11. Mellem Bække Og Bakker (4:00)
  12. Som en Faldskærm (4:39)
Mssr Renard
Eigenlijk zou ik dit folkjazz noemen, maar volgens mij is het mijn eigen schuld dat de neoklassieke tag hier staat. Maar een derde tag is mogelijk hier, dus vandaar dit stukje tekst.

Denk aan koud en nat Denemarken. Denk dan aan een warme blokhut met knisperend haardvuur en een lekkere warme kop thee. Als je daaraan denkt, dan heb je ongeveer beet wat deze muziek oproept.

Dit trio speelt gitaar (met veel reverb), piano/harmonium en contrabas. Die drie instrumenten vullen elkaar aan, en nemens nergens de lead en er wordt ook nergens ge-experimenteerd. De muziek is gewoon heel mooi, dromerig en sfeervol. Een beetje zoals waar het label ECM ons al zoveel jaar mee verwent, maar dan met iets meer folk-invloeden.

Ik vind overigens de productie erg fraai, voor zo'n obscure indieband. Ze hebben hun zaakjes erg goed op orde. De schattige hoes met vliegende walvissen maakt het geheel ook erg sympathiek.

avatar van Lura
Een paar jaar terug een kort stukje geplaatst op mijn blog over dit fraaie album :

Scandinavië kenner Marten Fokkens tipte me het trio Hvalfugl (waarvoor dank) . Deze talentvolle jongemannen zijn afkomstig uit de havenstad Aarhus, Denemarken. Som En Faldskærm (Als een parachute) is intussen hun derde album. Al drie albums lang brengen ze hun totaal eigen, unieke mix van Scandinavische folk en Nordic jazz. Het trio bestaat uit Jeppe Lavsen (gitaar), Anders Juel Bomholt (contrabas) en Jonathan Fjord Bredholt (piano, harmonium). Hun composities ademen een intieme, rustgevende sfeer uit. Daarnaast zijn ze regelmatig melancholisch. Ook voelt de muziek voor mij erg intuïtief en bijzonder harmonieus aan. Het zal volgens mij voor de meeste luisteraars erg laagdrempelig zijn. Muziek uitermate geschikt om in de vroege ochtend of late avond te beluisteren.

Mssr Renard
Lura schreef:
Een paar jaar terug een kort stukje geplaatst op mijn blog over dit fraaie album.

Dat stukje mag je hier best plaatsen, wat mij betreft, want deze hard werkende indie-jazz/folkers mogen best wat aandacht. En jou stukjes trekken ook vaak de aandacht!