Freddie Hubbard - Here to Stay (1985)

Alternatieve titel: The Blue Note Re-issue Series

Jazz
Label: Blue Note

1. Philly Mignon (5:30)
  2. Father and Son (6:30)
  3. Body and Soul (6:25)
  4. Nostrand and Fulton (7:00)
  5. Full Moon and Empty Arms (5:25)
  6. Assunta (7:05)
  7. Hub Cap * (5:13)
  8. Cry Me Not * (4:45)
  9. Luana * (10:03)
  10. Osie Mae * (6:50)
  11. Plexus * (9:00)
  12. Earmon Jr. * (6:11)
avatar van dazzler
"One previously unreleased session coupled with the rare, long-unavailable "Hub Cap" album.

Sides one and two recorded on December 27, 1962 at Van Gelder Studio, Englewood Cliffs, New Jersey.
This album was scheduled for release as BST 84135 in 1963 but was never issued. It is issued here as part of the Blue Note Re-Issue Series with a new cover.

Sides three and four were recorded on April 9, 1961 at Van Gelder Studio, Englewood Cliffs, New Jersey. Previously released on the Blue Note album "Hub Cap" (<a href="http://www.discogs.com/Freddie-Hubbard-Hub-Cap/release/3395220">BLP 4073</a>).

Freddie Hubbard - Here To Stay at Discogs

avatar van Larzz
Inmiddels wel verkrijgbaar enige tijd op een losse cd. Hup Cap was al langer verkrijgbaar. Ook in de RGV serie. Alleen vind ik dat geen aanbeveling aangezien deze door Rudy van Gelder zelf gemasterde cd's zich onderscheiden door overstuurd geluid, gekrompen stereobeeld en een te bright midden. Sommigen van deze cd's zijn ook nog eens copy controlled wat helemaal een vreemd geluid heeft en op sommige cd spelers afspeelproblemen. Ik beveel echt de oude Blue Note uitgaven aan van voor 1998. Veel mooier geluid, zuiver en helder.

Mssr Renard
Opnamen van een sessie uit 1962 (27 december) met Shorter/Workman/Walton/Philly Joe Jones en is chronologisch een opvolger van Hub-Tones. Nu heb ik het over de plaat Here To Stay als op zichzelf staand album

Hub Cap is dan weer een aparte plaat uit 1961 met een andere bezetting, maar die ken ik (nog) niet. Die staat hier op de site als bonus toegevoegd maar is de tweede lp van deze (oorspronkelijk in 1976) uitgegeven verzamelplaat. Ik pleit ervoor Hub Cap en Here To Stay als twee afzonderlijke platen te reviewen en dat ze ook allebei een eigen entry op de site krijgen.

Mijn review hier is voor Here To Stay (de 1962-sessies), welke een lekker felle hardbop plaat is met wat snellere exercities en wat relaxtere ballads met een flink voorin de mix staande Hubbard met zijn schelle trompet-sound.

avatar van Larzz
Op de LP is het stereobeeld tussen Hubbard en Shorter veel breder en klinkt Freddie absoluut niet schel. De cd versies zijn niet goed gemixt en gemasterd. Had er 2 in huis maar allebei stukken minder dan op deze dubbel LP van Blue Note. Hub Cap klinkt hierop ook veel beter dan de cd uitgave. Op beide albums trouwens de weergaloze Philly Joe Jones op drums. Wat een drummer was dat zeg!

Mssr Renard
Dan ligt dat aan de Spotify-versie. Maar ik kan ook niet alles maar op lp hebben. Dat is nogal een dure hobby aan het worden. Als ik iets tegenkomt van Hubbard zal ik het wel aanschaffen, maar ik ga er niet voor het internet afstruinen. Helaas heb ik dan wel te maken met de Spotify-versie.

Goed nieuws: in 2025 is in de Classic Blue Note serie dit album op LP uitgegeven, geremasterd en wel. En wat een fantastische plaat is dat! Freddie Hubbard en Wayne Shorter in topvorm!

Dit album is overigens pas in 1985 apart uitgegeven, terwijl de opnames in 1962 waren. Alweer zo'n onnavolgbare beslissing van Blue Note.