Grant Green - Iron City (1972)

Jazz
Label: Cobblestone

1. Iron City (5:04)
  2. Samba de Orpheus (7:08)
  3. Old Man Moses (6:59)
  4. High Heeled Sneakers (6:04)
  5. Motherless Child (8:03)
  6. Work Song (6:14)
avatar van AOVV
Lekker, ongedwongen jazzplaatje van Grant Green. De tracks werden in 1967 opgenomen, maar naar verluidt pas in 1972 voor het eerst als album uitgebracht door Cobblestone Records. Op de hoes staat "Big" John Patton bij de credits, maar volgens Patton zelf en drummer Ben Dixon zou het Larry Young zijn die hier het Hammondorgel bedient. Geeft dit obscuur plaatje dus toch wat extra stof tot discussie, maar goed.

Verder geen meesterwerk, maar wel gewoon lekker natuurlijk. Green weet me meestal wel te bekoren met zijn sprankelend gitaarspel.

3,5 sterren

Een meesterwerk gaat misschien wat ver, maar voor mij is dit Iron City van Grant Green wel één van zijn betere platen. De uitstekende songs en spel van Green komen in de buurt van Feelin' The Spirit, zeker het mooie gospel-jazz nummer Old Man Moses. Titelsong Iron City is sterk, net als het fraaie Motherless Child. Maar ook de andere drie nummers zijn goed.

Grant Green speelt hier slechts met een trio, waardoor zijn prima spel nog beter naar voren komt. Waarschijnlijk Larry Young speelt heerlijk op het orgel en Ben Dixon strak op de drums. De plaat werd opgenomen in 1967 en uitgebracht in 1972 (gelukkig maar!). Een absolute aanrader dit Iron City!