John Lee Hooker - Urban Blues (1967)

Blues
Label: Bluesway

1. Cry Before I Go (2:38)
  2. Boom Boom Boom (2:31)
  3. Backbiters & Syndicaters (2:50)
  4. Mr. Lucky (2:51)
  5. My Own Blues (2:32)
  6. I Can't Stand to Leave You (2:30)
  7. Think Twice Before You Go (2:01)
  8. I'm Standing in Line (2:17)
  9. Hot Spring Water Pt. 1 (2:29)
  10. Hot Spring Water Pt. 2 (2:00)
  11. The Motor City Is Burning (2:45)
John Lee Hooker heeft echt veel albums gemaakt in zijn lange muzikale leven. Eerst met name op de akoestische gitaar, later in de jaren '60 en in de jaren '70 kwam ook regelmatig de elektrische gitaar om de hoek kijken. Zo ook hier op deze prima bluesplaat Urban Blues. Maar welke gitaar Hooker ook bespeelt, hij doet het fantastisch. Ook op dit album zijn de ritmes en solo's echt geweldig, net als zijn fraaie praat-zang.

Er staat één klassieker op uit 1962, van het album Burnin', maar dan net anders gespeeld: Boom Boom Boom. Verder is de songkwaliteit weer prima te noemen. Het begint al heel fijn met Cry Before I Go, maar de betoverende groove komt tevoorschijn op het in elkaar overlopende Backbiters & Syndicaters & Mr. Lucky en gaat verder op My Own Blues en I Can't Stand to Leave You. Een hele lekkere kant 1 van de LP, mag je wel zeggen. Ook kant 2 is trouwens niet te versmaden. Wat alleen al te denken van de heerlijke opener Think Twice Before You Go & Hot Spring Water (Pt 1+2)?

Ik ben zowaar degene die deze prima plaat van John Lee Hooker op deze site heeft gezet en de eerste die commentaar geeft. Dat terwijl er toch minimaal 26 verschillende uitgaves van zijn (ook op CD) en de plaat ook hoog gewaardeerd wordt. Oftewel: mis dit niet als bluesliefhebber.