MØL - Diorama (2021)

6. Itinerari (5:03)
  7. Tvesind (7:49)
  8. Diorama (7:13)
avatar van Rain King
Wat heb ik hier 'n zin in zeg!! Eerste 3 singles liggen allemaal lekker in het gehoor, zeker Vestige komt heel goed binnen.

avatar van Sound
Lang op gewacht na het geniale debuut. Eerste luisterbeurt doet gek genoeg nog niet heel erg veel. Het is absoluut niet slecht, maar de verwachtingen waren door Jord waarschijnlijk ook te hoog. Nu voelen veel tracks op het eerste gehoor toch een beetje 13 in een dozijn in het emo blackgaze genre. Maar ik ga er vanavond nog maar eens extra goed voor zitten en luisteren. Wel leuk op 1 dag deze plaat, nieuwe Portrayal of Guilt en waanzinnig toffe Svpremacist album.

avatar van Don Cappuccino
Diorama is op alle vlakken een vooruitgang op Jord. De songs zijn sterker, de melodieën zijn pakkender, de uitvoering is dynamischer en de productie is ontzettend gebalanceerd, vooral vergeleken met Jord.

Toch heeft Jord mijn voorkeur.

Dat heeft met smaak te maken. Jord was een moderne shoegazende blackmetalwervelstorm die met enorme intensiteit uit je speakers kwam. De blackmetalpassages waren bijtend en ijzig en waar de band vooral op excelleerde, waren de gitaarmelodieën die behoorlijk catchy waren, maar absoluut niet voor de hand lagen. Het contrast tussen de blackmetal, hoekige moderne metalpassages en shoegaze was groot op Jord.

Op Diorama grijpen alle elementen van møl veel meer ineen. Daarmee is het een hele fijne luisterervaring die van begin tot eind erg constant is. Ook schrijft de band meer ''songs'' en lijkt er ook een sterkere metalcoreinvloed in het algehele geluid geslopen te zijn. Dit is een geluid dat de meer ''mainstream'' metalliefhebber veel aansprekender zal gaan vinden dan Jord. De blackmetalpassages zijn een stuk tammer, de shoegaze-stukken golven minder en ook de ritmes zijn een stuk meer rechttoe rechtaan. Wat dat betreft is dit een meer gestroomlijnde møl. Er wordt ook meer geëxperimenteerd met cleane vocalen, vooral in de afsluitende titeltrack met Sylvaine als gastzangeres.

Het voelt nu vrij negatief wat ik schrijf, maar dat is absoluut niet zo. Diorama is namelijk een "betere" plaat dan Jord vanuit een technisch perspectief en ik weet ook zeker dat ik de plaat nog veel ga beluisteren. Hier is alleen het verschil tussen een indrukwekkende plaat als Jord die rafelrandjes bevat en het meer uitgepuurde Diorama dat ''gewoon'' een fijne plaat is, maar niet de indruk maakt om het naar een 4,5* te schoppen. Er is niks slechts aan de plaat, maar ook niks dat fenomenaal is.

avatar van Sound
Wederom perfect omschreven Don. Ik heb inmiddels hem wel al wat vaker geluisterd en hij is wel gaan groeien, maar een echte uitschieter als Penumbra (destijds mijn song van het jaar denk ik) ontbreekt hier gewoon. Een track die je steeds op repeat wil zetten.

avatar van namsaap
Het is zo langzamerhand tijd om de eindejaarslijst op te maken. Daarom luister ik alle 2021- releases die ik in huis heb gehaald nog eens om het gehoor op te frissen en te zien of mijn standpunt ten aanzien van het album is veranderd.

møl levert met Diorama een fijne plaat af maar na mijn aanvankelijke enthousiasme bij het voor het eerst horen van dit album, moet ik toegeven dat het enthousiasme tanende is. Het probleem met dit album wordt al door anderen aangestipt. Het klinkt allemaal een beetje te braaf. Goed, maar braaf.

Score: 70/100

Jaarlijst 2021:

1. Rivers Of Nihil - The Work (95)
2. Harakiri For The Sky - Mære (92)
3. Moonspell - Hermitage (91)
4. Soen - Imperial (90)
5. Wheel - Resident Human (89)
6. Witherfall - Curse Of Autumn (88)
6. Terra Odium - Ne Plus Ultra (88)
6. Between The Buried And Me - Colors II (88)
6. Leprous - Aphelion (88)
10. Dvne - Etemen Ænka (87)
10. Year Of No Light - Consolamentum (87)
12. Nekromantheon - Visions Of Trismegistos (86)
12. Amenra - De Doorn (86)
12. Wolves In The Throne Room - Primordial Arcana (86)
12. Hooded Menace - The Tritonus Bell (86)
15. Kauan - Ice Fleet (85)
15. Frost* - Day And Age (85)
15. NMB - Innocence & Danger (85)
18. Deafheaven - Infinite Granite (84)
18. Cult Of Luna - The Raging River (84)
18. Motorpsycho - Kingdom Of Oblivion (84)
18. Dordeduh - Har (84)
18. Wormwood - Arkivet (84)
- - . 1914 - Where Fear And Weapons Meet (83)
- - . Epica - Omega (83)
- - . Flotsam and Jetsam - Blood In The Water (83)
- - . Styx - Crash Of The Crown (83)
- - . Cradle Of Filth - Existence Is Futile
- - . Big Big Train - Common Ground (82)
- - . Empyrium - Über den Sternen (82)
- - . Cryptosis - Bionic Swarm (81)
- - . Pestilence - Exitivm (81)
- - . Seth - La Morsure Du Christ (80)
- - . Asphyx - Necroceros (80)
- - . The Ruins Of Beverast - The Thule Grimoires (80)
- - . Tribulation - Where The Gloom Becomes Sound (79)
- - . Therion - Leviathan (78)
- - . Helloween - Helloween (78)
- - . Gojira - Fortitude (77)
- - . Cynic - Ascension Codes (75)
- - . Transatlantic - The Absolute Universe (74)
- - . Psychonaut/Sâver - Emerald (74)
- - . Iron Maiden - Senjutsu (74)
- - . Evergrey - Escape The Phoenix (73)
- - . Orden Ogan - Final Days (73)
- - . Dream Theater - A View From The Top Of The World
- - . Vola - Witness (73)
- - . Wode - Burn In Many Mirrors (72)
- - . White Void - Anti (70)
- - . Swallow The Sun - Moonflowers (70)
- - . Carcass - Torn Arteries (70)
- - . møl - Diorama (70)
- - . Decline Of The I - Johannes (69)
- - . Mono - Pilgrimage of the Soul (69)
- - . Dread Sovereign - Alchemical Warfare (68)
- - . Evership - The Uncrowned King - Act 1 (67)
- - . Iotunn - Access All Worlds (64)
- - . White Stones - Dancing Into Oblivion (64)
- - . The Lion's Daughter - Skin Show (60)