Focus - Focus Con Proby (1977)

Label: Harvest

7. Tokyo Rose (5:06)
  8. Maximum (8:41)
  9. How Long (5:19)
Stijn_Slayer
Toch een erg onderschat album. Het is (deels) een samenwerking met de Amerikaanse zanger P.J. Proby. Ik moet wel zeggen dat ik de nummers met P.J. Proby minder geslaagd vind.

Jan Akkerman werd vervangen door Eef Aalbers en Philip Catherine. De beste gitarist van dat moment vervangen, ga er maar aan staan. Het album zit vol met sterk gitaarwerk, maar zij imiteren Akkerman wel heel erg. Het verschil is dat zij het fantastische gevoel voor melodie en componeren missen, wat Akkerman wél had.

Nummers als 'Wingless', 'Sneezing Bull' en 'Maximum' zijn zeker de moeite waard. Dankzij P.J. Proby kan ik echter geen 3,5* geven, het album moet het daarom doen met 3*.

Focus had zeker nog bestaansrecht, maar doordat dit album bijna compleet genegeerd werd hield de band het hierna voor gezien.

onderschat Focus album met fantastische gitaristen als: Philip Catherine en Eef Albers

avatar van B.Robertson
Naar mijn mening niet onderschat en een realistisch stemgemiddelde op MuMe. Die twee nieuwe gitaristen doen Jan Akkerman niet vergeten en zijn een voorbode van het komen en gaan van gitaristen bij het later heropgerichte Focus. Ook kon men hier de drummer niet aan boord houden want de vorige is alweer vertrokken. Enige nummer dat ik echt goed vind is Sneezing Bull. De rest kabbelt maar wat voort of is door de vocalen niet geslaagd. Brother werd later opnieuw opgenomen voor Focus 8. Toch heeft deze zwanenzang iets fascinerends en zeker leuk voor de heb, al hoor ik het album Mother Focus een stuk liever.

Ik weet nog dat ik deze plaat tweedehands tegenkwam en ik vond er aanvankelijk niet veel aan. Dit was een hele andere soort Focus als ik kende. Een irritante zanger en veel meer jazz / funk achtige muziek. Weinig symfonisch nog. Gaandeweg ben ik de plaat wel iets meer gaan waarderen maar een topper zal het niet echt worden voor me. Daar is hij ook te wisselvallig voor.