Lejla - O Ljubavi (2007)

1 stem

Bosnië-Herzegovina
Folk / Wereld
Label: World Music

1. Sevemez Kimse Seni (5:12)
  2. Kraj Tanana Šadrvana (3:21)
  3. Zapjevala Bulbul Ptica (3:49)
  4. Što Te Nema (6:01)
  5. Pjesma Bez Riječi (3:46)
  6. Kraj Potoka Bistre Vode (4:55)
  7. Hasret Cektim (5:02)
  8. Before the Rain (3:36)
  9. Bez Tvoje Ljubavi (4:04)
  10. Ah Što Ćemo Ljubav Kriti (3:32)
  11. Kraj Tanana Šadrvana [Instrumental] (4:25)
  12. Hasret Cektim [Instrumental] (5:00)
avatar van Choconas
Half oktober 2019 liep ik tijdens een vakantie een winkeltje binnen in het centrum van Sarajevo, waar ze onder meer souvenirs, boeken en cd's verkochten. Door de luidsprekers klonk schitterende muziek in een Slavische taal en mijn interesse was meteen gewekt. Navraag bij het uiterst vriendelijke winkelmeisje leerde me dat het om dit album ging, O Ljubavi van Lejla. Ik wist voldoende en heb het album direct aangeschaft, samen met Amira Medunjanin - Silk & Stone (op aanraden van het winkelmeisje, toen ik vroeg of ze nog vergelijkbare muziek in de winkel had).

Lejla Jusić is een Bosnische operazangeres, sopraan en zangdocent aan de Academie voor Uitvoerende Kunsten in Sarajevo. Jusić voltooide haar studie solozang aan de Muziekacademie in Sarajevo, de stad waar ze ook geboren is. In 2007 bracht ze O Ljubavi uit, een album met traditionele Bosnische liedjes (sevdah of sevdalinka). Sevdah heb ik recent nog omschreven horen worden als "de Bosnische blues", maar de liedjes op dit album schurken toch wat meer tegen folk aan (een Bosnische variant dan). Verder staan er op het album ​​een aantal Turkse traditionele liedjes, die Lejla dan ook in het Turks zingt, en een liedje met een Engelse titel (Before the Rain), maar geen Engelse tekst. De muzikale begeleiding op het album is in handen van Brano Likićs World Music Orchestra, dat een gouden combinatie vormt met Lejla's prachtige stem. De liedjes staan stuk voor stuk bol van melancholie en gaan over verlangens, onbeantwoorde en ongelukkige liefde en andere teleurstellingen. Het album heet dan ook simpelweg O Ljubavi, wat zoveel als "Over liefde" betekent. Mijn favoriete nummers op het album zijn vooralsnog Što Te Nema (Waarom ben je niet hier?) en Ah Što Ćemo Ljubav Kriti (Oh waarom zouden we onze liefde verbergen?), maar ook de rest van het album vind ik zeer de moeite waard.