Carbon Based Lifeforms - Stochastic (2021)

Zweden
Electronic
Label: Leftfield

1. 6EQUJ5 (13:34)
  2. Holding Time (10:03)
  3. Hello from the Children of Planet Earth (10:48)
  4. Probability Approaches Infinity (9:34)
  5. Stókhos (7:36)
  6. Mycorrhizal Network (7:45)
  7. Delsjön (6:33)
  8. Sphere Eversion (7:32)
  9. Eigenvector (13:35)
  10. Finite State Space (8:21)
BrotherJohn
Na het best wel enerverende Derelicts bereid ik me mentaal voor op een wat meditatiever album met lang uitgesponnen tracks, minder trance / psybient en nog meer space, ambient en drone. Het zal vermoedelijk alleen in de late uurtjes gaan lukken om dit in zijn geheel te gaan ervaren, want het album duurt maar liefst 95 minuten.

avatar van Premonition
Beetje teleurstellend album, na twee luisterbeurten. Het is een hele lange zit en dat zou normaal geen probleem moeten zijn, ware het niet dat dit album weinig spanningsbogen kent en enigszins repetitief overkomt.

avatar van Toon1
BrotherJohn schreef:

Lang uitgesponnen ambient tracks, het is inderdaad iets anders dan ik gehoopt had. Anderzijds goed dat ze een ietwat andere weg bewandelen. Meer van hetzelfde had ook repetitief kunnen zijn!

avatar van madmadder
Ik vind het schitterend! 2021 is weer een erg mooi ambientjaar.

avatar van AOVV
Gisteravond/nacht beluisterd, en hoewel 95 minuten een behoorlijke zit is en deze ambient-plaat niet bijster veel variatie kent, was ik toch wel onder de indruk.

Stochastic voelt nog het meest als een fijn, rustgevend bad gevuld met warme klanken. De geur van potpourri blijft achterwege, deze plaat bracht me uiterst doeltreffend in een soort meditatieve trance waarbij ik wakker bleef, maar die me evenwel tot op de rand van de slaap bracht. Het stelde mijn geest in staat om een soort hoogstpersoonlijk dromenland bijeen te fantaseren, maar dan zonder ontwikkeling of tempo. Een reusachtig aquarium vol kleurrijke vissen. Een sneeuwwitte muur met hier en daar een oneffenheid (of toch niet?). Een schijnbaar knisperend haardvuurtje dat eigenlijk helemaal niet knisperde.

Enfin, dat soort dingen. Het kan als een heleboel onzin klinken, maar ik ervoer het wel zo, en het was best een fijne ervaring. Deze plaat doet het 'm dus wel voor mij, erg fraai!

4 sterren

avatar van perrospicados
Niet een album waarop ik had gerekend gezien de vorige releases maar in de dagen tussen Kerst en Oud & Nieuw aangenaam ter contemplatie.

Mssr Renard
Deze is me helemaal ontgaan. Nu komt dat ook wel omdat ik de laatste jaren niet echt meer bezig geweest ben met psybient en aanverwante stijlen. Maar ik voel bij mijzelf een soort renaissance opkomen.

Ben dan ook erg benieuwd naar deze lang(!)speler.