Small Faces - Live 1966 (2021)

Rock / Pop
Label: Nice (I)

1. Ooh Poo Pah Doo (1:56)
  2. You Need Loving (4:48)
  3. Plum Nellie (Medley: Baby Please Don’t Go; Parchman Farm) (8:54)
  4. What'cha Gonna Do About It (2:13)
  5. Comin' Home Baby (2:38)
  6. E Too D (5:29)
  7. Come on Children (4:23)
  8. Grow Your Own (4:54)
  9. Please, Please, Please (4:17)
  10. Strange (3:36)
  11. You Need Loving (4:34)
  12. Comin' Home Baby (2:52)
  13. E Too D (2:26)
  14. What'cha Gonna Do About It (2:13)
avatar van nlkink
De opnames van deze concerten circuleerden al enige tijd onder liefhebbers maar het was altijd erg moeilijk om ze te pakken te krijgen. Recentelijk bracht ik een vriend Small Faces fan op de hoogte dat deze release eraan zat te komen, waarop ik een reactie terug ontving dat hij voor € 10,- een bootleg CD had aangeschaft met de complete twee sets die waren gespeeld.
Het gaat om twee sets, gespeeld op twee dagdelen op 9 januari 1966 in The Twenty Club in de Belgische plaats Mouscron.
De geluidskwaliteit is uiteraard niet perfect maar een stuk beter dan ik durfde te hopen. Op de eerste drie nummers van de eerste set is de meeste vervorming te horen. Daarna lijkt het alsof degene die de opnames maakte er in is geslaagd om de apparatuur wat beter af te stellen, of misschien heel eenvoudig de opnamemicrofoon(s?) een meter naar achteren heeft gezet. Verder is dit gewoon wat je van The Small faces kon verwachten in 1966. Stevige kost met een Steve Marriot die in topvorm is.
De copie van de bootleg die ik heb mogen ontvangen heeft maar liefst 24 tracks maar er staan ook een negental tracks op met de titel Talk. Gepraat en aankondigingen van een volgend nummer dus.
Ik ga ervan uit dat de tapes voor de officiële release bewerkt zijn en dat dit een verbeterde geluidskwaliteit oplevert. Mijn bron heeft de bootleg vergeleken met de officiële uitgave en zegt dat hij geen noemenswaardig verschil kan horen. Maar goed, nu de liveopnames officieel zijn uitgebracht hoeft niemand nog te gaan speuren naar de bootleg.
Overigens kunnen liefhebbers meer Small Faces verwachten in de toekomst. Kenney Jones heeft de rechten bemachtigd van al het materiaal, ook alles wat nog op de plank ligt en materiaal dat hij zelf in bezit heeft.
Hier nog een link naar een site waar de opnames worden besproken: Albums That Should Exist: The Small Faces - The Twenty Club, Mouscron, Belgium, 1-9-1966 - albumsthatshouldexist.blogspot.com

Prachtig dat dit eerste concert buiten de UK bewaard is gebleven voor het nageslacht. Natuurlijk zijn de opnames niet helemaal perfect, maar de uniekheid van deze plaat, maakt dat ruimschoots goed. Je zal er maar bij zijn geweest in België, op een mooie dag in 1966 en getuige zou zijn geweest van een stukje pure muziekhistorie! De Faces klinken hier lekker rauw en ongepolijst. Jochies waren het nog en zo klinken ze ook. Een must voor iedere Small Faces liefhebber.