Nanci Griffith - Flyer (1994)

Folk / Roots
Label: Elektra

1. The Flyer (4:23)
  2. Nobody's Angel (4:13)
  3. Say It Isn't So (3:18)
  4. Southbound Train (4:32)
  5. These Days in an Open Book (3:33)
  6. Time of Inconvenience (3:48)
  7. Don't Forget About Me (3:00)
  8. Always Will (2:42)
  9. Going Back to Georgia (4:15)

met Adam Duritz

10. Talk to Me While I'm Listening (4:12)
  11. Fragile (3:26)
  12. On Grafton Street (3:58)
  13. Anything You Need But Me (3:08)
  14. Goodnight to Mother's Dream (4:03)
  15. This Heart (3:26)

met The BoDeans

avatar van potjandosie
na 3 prima albums "Lone Star of Mind", "Little Love Affairs" en het geweldige live album "One Fair Summer Evening" en 2 mindere albums "Storms"en "Late Night Grande Hotel" op het MCA label, tekende Nanci Griffith bij het Elektra label. haar 1e album voor dit label, het coveralbum "Other Voices, Other Rooms"(1993) was zowel artistiek als commercieel een succes. "Flyer" werd haar 2e album voor het Elektra label en is wellicht een beetje aan de aandacht ontsnapt. er staan 13 "originals" van Nanci Griffith op en 1 cover "Southbound Train" van Julie Gold. qua genre zou ik dit album geen folk/roots noemen, maar eerder folk/pop. haar 1e 4 albums op het kleine, onafhankelijke (en failliet gegane) Philo label zijn wat mij betreft te classificeren als folk/roots albums met af en toe een "country feel". de muziek op die albums is ingetogen, fris en puur. daar ontbreekt het wel aan op dit "Flyer", maar dat neemt niet weg dat dit een goed coherent album is met sterk songmateriaal. wellicht haar beste solo album op het Elektra label. waar haar latere albums iets te veel richting "mainstream" gingen, zijn de songs en de productie op dit album goed in balans. met name de door Peter Buck (R.E.M.) geproduceerde nummers "Time of Inconvenience" en "Always Will" bevallen prima. andere hoogtepunten zijn o.a. "Nobody's Angel", "Say It Isn't So", "Always Will" en "Fragile". verder wat weetjes Mark Knopfler speelt gitaar op 7) Don't Forget About Me, op 9) en 11) zingt Adam Duritz (Counting Crows) een partijtje mee, op 7) en 12) spelen Adam Clayton en Larry Mullen van U2 mee. de Ierse folkband The Chieftains spelen nauwelijks hoorbaar mee op 12) On Grafton Street. een alleszins genietbaar album. ook voor de fans van haar vroege werk valt hier genoeg te genieten.