Diggy Dex - Carrousel (2021)

Pop / Hip-Hop
Label: We Want More

1. Ballade van de Noordoosterwind (3:12)
  2. Carrousel (2:31)
  3. Jonathan (2:38)

met Wulf

4. Wie Je Bent (2:52)
  5. Lampedusa (3:41)
  6. Zegt Dit Lied Genoeg (3:11)
  7. Dragen (4:17)
  8. Waarom Wachten (2:56)
  9. Luister Pa (3:01)
  10. Af en Toe (3:12)
  11. Al Thuis (3:06)
  12. Kan het Niet? * (3:06)

met Glen Faria

13. Wie Is Hier Nou Gek * (3:46)

met Vali

14. Allermeest * (2:46)
  15. Fotoboek * (3:44)
  16. Misschien Had Je Toch Gelijk * (3:27)
  17. Altijd Dichtbij * (3:18)
avatar van thomzi50
Ik houd (hield) altijd wel van Diggy Dex, maar inmiddels is hij wel echt definitief een levenslied-act geworden, hè? Ergens lijkt hij tegenwoordig erg op Typhoon. Artiesten mogen veranderen, prima, ergens ook wel mooi dat hij niet meer de branieschopper van DAC is. Ik vraag me echter wel als ik hem zo zoet hoor zingrappen - over het ouderschap, zijn ouders, alle liefde - regelmatig af in hoeverre die move een artistieke en in hoeverre een commerciële keuze is geweest. En ik vraag me ook af hoe de oude Diggy Dex over de huidige zou hebben gedacht.

avatar van Silky & Smooth
Ik zie ook de vergelijking met Typhoon, maar het voelt voor mij meer organisch dan puur commercieel. Diggy Dex heeft een mooie, redelijk uniek balans gevonden tussen hip-hop en zang. Zijn muziek is behoorlijk toegankelijk, maar staat wel dichtbij de artiest en komt op mij heel oprecht over. Ik zou eerder twijfelen als Diggy Dex krampachtig vast probeert te houden aan zijn imago als branieschopper, terwijl in het dagelijks leven een brave huisvader met kinderen is (wat overigens niet uniek is binnen het genre). Dit gevoel had ik ook met Lobi Da Basi. Een vorm van persoonlijke groei die commercieel ook heel goed werkt.

Lichthuis komt daarentegen wel over op mij als een bewuste keuze om een groter publiek te bereiken en waarbij toch concessies zijn gedaan om het doel te bereiken. In dat opzicht lijkt Diggy Dex toch wat trouwer aan zichzelf / balanceert hij beter op de lijn. Natuurlijk was Golven echt verfrissend en is die formule wat afgezwakt, maar ik geniet nog steeds van zijn muziek. Ook na drie albums.

De fysieke versies van dit album zijn trouwens erg tof gemaakt (al is het dicht doen van de hoes elke keer weer een uitdaging).

avatar van vigil
Een kleine tegenvaller, Koen blijft wel een toffe gast maar hij zoekt tekstueel te vaak het (zelfde) sentiment op deze plaat. Veelal geforceerd en daardoor wordt het ongeloofwaardig en veel van t zelfde. Wulf heeft weer een ft. achter zijn naam maar hij had net zo goed thuis kunnen blijven.

Al Thuis heeft een iets andere invalshoek en is muzikaal ook interessant dus dat is voor mij het hoogtepuntje van het album.