The Cassandra Complex - Grenade (1986)

Rock / Electronic
Label: Rouska

1. March 86 (4:59)
  2. Wonderworld (4:17)
  3. Presents (Come of Age) (4:25)
  4. Pick Up (5:03)
  5. Power (6:23)
  6. Report from the Back (7:35)
  7. Prairie Bitch (6:21)
  8. Motherad (6:57)
dix
uitstekende eighties plaat, bijtende sound en een goeie zanger.
volstrekt pathetisch en volledig over de top, dus precies zoals het toen hoorde.

perfume
Vooral bij het eerste nummer is het meteen raak! Je hebt op het eind van het nummer het gevoel dat er zowaar een ruimteschip in je huiskamer landt! Lekkere up-tempo nummers afgewisseld met de nodige slow-tracks. Heerlijke plaat en zeker het begin van het album absoluut een beetje postpunkie! Prairie Bitch en Motherad blijven prachtige liedjes

perfume
Heerlijk begin van dit album! De eerste 2 nummers zijn van een dusdanig adrenaline gehalte en snelheid. Te gek gewoon!

Mordor
March 86 is het enige nummer wat ik ken van deze band. De rest van het album van dezelfde kwaliteit? Moet wel zeggen dat het lang geleden is geweest dat ik het hoorde.

perfume
Het is eigenlijk best een afwisselend album van bijna pure (post)punk naar rustige wave. Luister het eens als je zin hebt?

Mordor
Gaat gebeuren Perfume Lang lijstje is het inmiddels geworden.. Maar dat is alleen maar leuk.

dix
ik vind vooral de laatste nummers het sterkst ...

De muziek deed me tot mijn verbazing soms een beetje aan vooral de eerste albums van Simple
Minds denken. De band was mij volslagen onbekend, maar ik was aangenaam verrast.

Volgens Discogs: EBM, Industrial, Post-Hardcore

De zanger / oprichter Rodney Orpheus heeft een stem die gemakkelijk bij het werk van een Gothic Rock band zou passen.

Het album is remastered en vandaag opnieuw uitgebracht... ben benieuwd

Het album was volgens mij digitaal niet eerder beschikbaar, als ik me niet vergis.

Power is wat mij betreft nog altijd het beste nummer op dit album.

Stukjes van de afsluiter Motherad doen me denken aan OMD.

E-Clect-Eddy schreef:

Hij staat hier al twintig jaar op CD in de kast.

avatar van koosknook
Een overbuurjongen van mij kocht indertijd dit album; kwam zodoende op en cassettebandje terecht, die al vrij snel weer zoek raakte. Zeer fijn om dit, na meer dan 30 jaar, weer eens te horen..
Presents (Come of Age) en Power zijn mijn favo's

avatar van koosknook
Is dit niet iets voor jouw, Alicia

avatar van E-Clect-Eddy
dix ik had natuurlijk moeten zeggen: niet eerder op streaming platforms.

heb deze CD en nog een paar ook hier op de plank staan.

avatar van Alicia
Ik ga luisteren! De naam komt mij wel bekend voor.

dix
Grenade is hun beste imho, later werk is erg opgefokt. Maar check ook de openingstrack van Theomania even.

avatar van E-Clect-Eddy
Ik denk dat Alicia eerder track 5 van Theomania zou kunnen herkennen, die was een favoriet op vleermuisfeesten: One Millionth Happy Costumer.

E-Clect-Eddy schreef:

Dacht precies hetzelfde, toen ik die track hoorde...maar ook Moskow Idaho.

Piep!

Het gekke is dat ik in de periode van opkomende bands als The Cure, Siouxsie en 'noem ze maar op' helemaal geen weet had van het feit dat dit 'vleermuizenmuziek' werd genoemd. Het was begin '80 gewoon new wave (of post-punk). Volgens mij kwam dat pas later, net als de term 'goth'. Na 1985 luisterde ik door allerlei omstandigheden niet zo heel veel naar nieuwe muziek meer, alleen de inmiddels 'grote namen' kwamen nog zo af en toe voorbij in huize Alicia. Dan is dit album van The Cassandra Complex best wel weer een hele aardige ontdekking! Bedankt daarvoor!

E-Clect-Eddy schreef:

Oh die bedoelde ik juist. Kennelijk stonden de twee plaatkanten in verkeerde volgorde op mijn C90

avatar van E-Clect-Eddy
Alicia wat je op Alternatieve en/of Gothic feesten te horen kreeg was natuurlijk afhankelijk van de smaak van de DJ / degenen die deze feesten organiseerden. Bepaalde acts / nummers waren dan bekend in één deel van het land en elders weer niet. Dus logisch dat bepaalde alternatieve acts uit de periode 1978-1988 niet overal even bekend waren... vaak verschenen ze wel op verzamelaars van labels zoals Metropolis of [PIAS] This Is Electronic Body Music (1988).

Gothic feesten werden volgens mij later pas Alternatieve feesten genoemd toen er steeds meer subgenres te horen waren die eigen niet puur tot de Gothic werd gerekend.

En 'on topic' - Moskau Idaho is die andere bekende van deze act.

Sinds een paar jaar heeft Rodney weer de draad opgepakt en speelt ook weer live.

avatar van Alicia
Ik ging veel naar concerten in die tijd, dus van dergelijke alternatieve feesten, als die er al waren eind jaren '70, begin jaren '80, heb ik niets van mee gekregen. Wij vonden het toen veel leuker om bands (The Sound, The Comsat Angels, Killing Joke enzovoort) live te zien spelen dan naar disco's/feesten te gaan. Gingen we een enkele keer toch naar een disco dan kregen we The Stones of Donna Summer te horen na een bepaald uur, meestal na twaalven. Dat was toen Rotjeknor, Coolsingel ergens, ben de naam even kwijt van die enorme dancing.

Maakt niet uit, ik ga nog wat ander werk beluisteren!

avatar van koosknook
"Parkzicht". plopt bij mij als eerste naar boven!?

avatar van Alicia
Ha, neen... Bristol is (was) de naam van dat complex op de hoek Coolsingel/Hofplein!

avatar van koosknook
Oké dat zegt me dan weer niets, maar ja, ik woon ook miles away.

ROZZ
Alicia schreef:

Offtopic:

Dit wist ik ook niet maar wel leuk om te weten! De term 'gothic rock' is al veel ouder en werd het eerst genoemd in 1967 om de muziek van The Doors te beschrijven. Later, eind jaren 70 werd de term overgenomen om de muziek van o.a. Siouxsie en Joy Division te beschrijven. Dat gebeurde voor het eerst in 1978. Zie link:

Gothic rock - Wikipedia - en.wikipedia.org

avatar van Alicia
Ik ben slechts uitgegaan vanuit mijn eigen beleving, dus wat er door muziekvrienden zoal werd verkondigd en uit de media (in die tijd hadden we alleen kranten, popbladen, tv en radio), maar ik kan natuurlijk best wat gemist hebben.

avatar van Rainmachine
Deze afgelopen week opgepikt uit de grabbelbak, ken de naam wel maar heb verder nooit iets van deze band gehad. Best een prima album, wel wat druk soms maar de wat normalere nummers zijn helemaal top. Vooral nummers als Presents, Power, Report From The Back en Motherad zijn erg lekker. Doet mij ook wat denken aan bands als Escape With Romeo en Pink Turns Blue. Leuke ontdekking!