Don Cherry - The Summer House Sessions (2021)

Jazz
Label: Blank Forms

1. Summer House Sessions (46:45)
  2. Untitled Summer House Session 1 (9:36)
  3. Untitled Summer House Session 2 (17:25)
  4. Untitled Summer House Session 3 (8:55)
  5. Untitled Summer House Session 4 (5:46)
Mssr Renard
Opnamen uit 1968, gave hoes (van de vrouw van Don, Moki Cherry), free jazz waarschijnlijk., met een keur aan zweedse muzikanten.

Sowieso een gave jam van 46 minuten. Ik ben benieuwd.

avatar van Poles Apart
Mssr Renard schreef:

Sowieso een gave jam van 46 minuten. Ik ben benieuwd.

Blinkt uit in fijne, vaak kleurrijke hoezen. Heb een aantal LP's van de man. Ga deze ook eens beluisteren.

avatar van Brunniepoo
Opgenomen in de studio van de Zweedse geluidstechnicus Göran Franse. Combinatie van leden van de band waarmee Cherry internationaal tourde, samen met wat zijn 'Zweedse band' heet, Cherry was namelijk veel in Zweden omdat vrouw Moki daar vandaan kwam.

De Summer House Sessions, meervoud dus, bestaan uit één afgemixte opname, de eerste track, en een aantal opnamen die nog niet gemixt waren, waarvan de andere vier tracks voorbeelden zijn. Op de laatste twee akkoord overigens alleen de Zweedse muzikanten te horen (en de Fransman Jacques Thollot) en dus niet Don Cherry.

Muzikaal is het een interessant allegaartje van stijlen: free jazz, wereldmuziek (wat dat ook moge zijn, met in ieder geval Turkse invloed), folk en dat alles geïmproviseerd. Een en ander klinkt erg licht, mede door het vele gebruik van percussie. Met een bassist en drie drummers en een Cherry die zelf ook percussie speelt, is de ritmische sectie sowieso goed vertegenwoordigd. Op de eerste twee Untitled tracks doen zelfs liefst acht van de elf muzikanten de ritmes!

Maar is de muziek ook de moeite van het luisteren waard of is dit na 43 jaar nodeloos van de plank gekomen? Ik word er in ieder geval wel blij van, maar dat geldt voor het meeste dat Don Cherry gemaakt heeft. Misschien niet zijn beste werk, maar wel een aardig inkijkje wat er gebeurt als je een grote groep muzikanten in een relaxte omgeving de vrijheid geeft.