Canned Heat - Vintage (1970)

Blues / Rock
Label: Janus

1. Spoonful (2:25)
  2. Big Road Blues (3:09)
  3. Rollin' and Tumblin' (2:10)
  4. Got My Mojo Working (2:44)
  5. Pretty Thing (1:38)
  6. Louise (3:01)
  7. Dimples (2:35)
  8. Can't Hold on Much Longer (2:15)
  9. Straight Ahead (2:30)
  10. Rollin' and Tumblin' (2:02)
Er zijn heel wat stemmen op Musicmeter uitgebracht op Canned Heat albums en dat is logisch. Opvallend dat dit album Vintage uit 1970 nog geen één stem had gekregen. En dat terwijl dit eigenlijk het debuutalbum van de band is, want het is al in 1966 opgenomen. Maar dus pas in 1970 uitgebracht. Er zijn zeker 64 verschillende uitgaven van dit album op LP, Cassette en CD, dus een kleiner album is het ook niet.

Je hoort hier natuurlijk weer de energiek, intensief en prima spelende bluesrock band die Canned Heat is. De plaat is gevuld met (erg) lekkere bluescovers van o.a. Willie Dixon, Howlin' Wolf, Muddy Waters & John Lee Hooker. Met die laatste zou de band nog de geweldige plaat Hooker 'N Heat opnemen. Ook staat er één eigen song op: Straight Ahead. Voor bluesrock liefhebbers is dit Vintage een aanrader.

Heerlijke ongepolijste blues rock, dat te prefereren valt tov het (officiële?) debuut, uit 1967. Alleen de twee versies van Rollin' and Tumblin' al, klinken hierop veel krachtiger dan de latere - bekende - versie. Als je het ergens mee zou kunnen vergelijken, dan is het wel het optreden van Monterey, dan eenzelfde soort energie laat horen. Nadien volgden nog klassiekers als 'Boogie with Canned Heat' en 'Hallelujah', maar Vintage mag wat mij betreft als vroeg meesterwerk worden beschouwd. 5*