Battle Beast - Circus of Doom (2022)

Finland
Label: Nuclear Blast

1. Circus of Doom (4:57)
  2. Wings of Light (4:06)
  3. Master of Illusion (4:08)
  4. Where Angels Fear to Fly (3:56)
  5. Eye of the Storm (4:26)
  6. Russian Roulette (4:15)
  7. Freedom (3:43)
  8. The Road to Avalon (4:29)
  9. Armageddon (3:42)
  10. Place That We Call Home (3:46)
avatar van Edwynn
Het moet voor Battle Beast toch mogelijk zijn om in het gapende gat dat Nightwish langzaam maar zeker aan het achterlaten is? De twee vrijgegeven nummer geven helaas een ander beeld. Opnieuw de overbekende to the floor ritmes waar de Leather Leone-schallen van Noora Louhimo luid en duidelijk overheen klinken. Het is wat armoedig aan het worden. Er zat en zit meer in Battle Beast maar het komt er vooralsnog niet uit.

avatar van The_CrY
Desondanks toch weer een lekker plaatje popmetal met die fantastische scheur van Noora Louhimo. Als geheel een stuk consistenter dan de vorige, maar de gekozen richting is duidelijk. Zo ambitieus als Nightwish zullen deze Finnen nooit worden, vrees ik, daarvoor ontbreekt een leiderpersoon als Tuomas Holopainen in de band.

avatar van AOVV
Degelijke popmetal, maar waar een band als Beast in Black voor mij net dat tikkeltje meer heeft, blijft Battle Beast achter. Het is allemaal best aanstekelijk maar heeft weinig om het lijf, en ik merk dat de songs zich niet weten onderscheiden. Ambitieus klinkt het allemaal zeker niet, maar voor wat occasionele pret weet Circus of Doom wel te zorgen.

3 sterren

Edwynn schreef:

Omdat het beide Finse bands zijn?

Battle Beast is toch een andere stijl. Lekker album weer. Van Nightwish hoef ik niks in huis te hebben. Dat is meer meisjesmetal volgens mij.

avatar van Edwynn
Mwa, de eerste 2 Nightwish schijven bevatten leuke opzwepende powermetal. Battle Beast pakte dat en deed er een leuk Dokkensausje overheen. Nu is het plaat nummer zoveel waarop mij net wat teveel op de popkant ingezet wordt. Ik vind het wel jammer dat daar niet wat meer op voortgevorduurd is.

avatar van Kronos
We lijken naar andere bands met dezelfde naam te luisteren. Nu ben ik niet erg vertrouwd met de muziek van Nightwish maar alles wat ik er al van gehoord heb klinkt braaf en flauw met de meisjesachtig klinkende zangeres die zingt als een mislukte sopraan.

Battle Beast is meer heavy metal met als enige pop-element dat de nummers catchy as hell zijn. Noora Louhimo heeft een rauw rockrandje aan haar stem en zingt, schreeuwt, krijst zich de longen uit het lijf.

Uitspraken als dat er meer in Battle Beast zit maar het er niet komt vertaal ik dan ook als; er zit meer in Battle Beast maar sommige luisteraars halen het er niet uit.

avatar van Edwynn
Tja, het is een soort van vertaling dat ik persoonlijk liever een andere richting had gezien. Over de Leather Leone-achtste vocalen ben ik het eens. Dat is een onderscheidende kwaliteit. Ik heb ze live gezien en Noora is een ware natuurkracht.

avatar van Kronos
Het zal vooral dat zijn wat het hem voor mij doet. Door die fenomenale zang denk ik bij catchy nummers eerder aan de poprock van Robin Beck dan aan het in mijn oren slappe Nightwish of al te vrolijke popmuziek.