Tillison Reingold Tiranti - Allium Una Storia (2021)

Verenigd Koninkrijk / Zweden / Italiƫ
Label: Reingold

1. Mai Tornare (17:06)
  2. Ordine Nuovo (8:03)
  3. Nel Nome di Dio (14:20)
  4. Mai Tornare [Reingold Mix] (17:03)
  5. Ordine Nuovo [Reingold Mix] (8:02)
  6. Nel Nomo di Dio [Reingold Mix] (14:15)
Mssr Renard
Tillison en Reingold ken ik, maar wie is Tiranti, Brunniepoo?
Toch niet de oude zanger van Labyrinth?

avatar van Brunniepoo
Ja, die, al ken ik hem vooral van New Trolls.

avatar van vigil
albumtitel klinkt als een PFM plaat

Mssr Renard
Dat is dan een bijzondere samenwerking, want ik ken hem als heavy metal-zanger. Gaat dit dan ook een beetje die kant op? Want Tillison is een beetje een Canterbury-freak.

En inderdaad dacht ik ook gelijk aan RPI bij de titel en bandnaam.

avatar van Brunniepoo
Het is ook RPI. Het is iets van een concept-plaat over een gefingeerde onbekend gebleven jaren '70 RPI-band of zoiets.

Ik heb hem pas net binnen dus moet er nog goed naar luisteren, maar op de opener valt in ieder geval het prominente basspel van Jonas Reingold erg op. Tillison heeft zijn toetsengeluid ook aangepast aan de RPI, uiteraard horen we een dwarsfluit en Tiranti klinkt nogal getormenteerd (maar dat doen alle RPI-zangers).

Ik moet een en ander eerst maar eens goed gaan beluisteren voordat ik er een oordeel over ga vellen. De vraag hoe serieus dit allemaal bedoeld is, speelt daar wel een rol bij, vermoed ik.

avatar van Brunniepoo
Ik lees net een interview met de makers en Tillison beweert dat er in de jaren zeventig wel degelijk een Allium bestond, vooral gevormd door Albanezen en dat hij die niet alleen heeft zien spelen, maar dat hij zelfs een keer met hen heeft meegespeeld. De enige tape met hun muziek is echter kwijt, etc.

Dit album is dus een soort 'in de geest van', waarbij de teksten in het teken staan van de ervaringen van Albanese vluchtelingen.

De CD bevat overigens twee versies van het album, een ouderwetse mix van Tillison en een moderne van Reingold.

Brunniepoo schreef:

Dat is ook wat ik had begrepen toen ik een search deed. Hoe zou de band hebben geklonken als ze wel een plaat hadden opgenomen, zoiets.

Sympathiek dat het ook aan vluchtelingen is opgedragen.