Mario Batkovic - Introspectio (2021)

Bosniƫ-Herzegovina

met James Holden

4. Quis Est Quis (10:36)

met Colin Stetson

5. Surrogatum (6:33)
  6. Primordium Finale (5:05)
ohmusica
Vind ik een verpletterend goed album van Mario Batkovic. Het vorige album bewees al tot waartoe deze 'accordeonist' instaat is. Hier laat hij horen nog een paar stappen verder te kunnen. Het accordeonspel wordt verwerkt in composities met indrukwekkende elektronische effecten. Het levert bijzondere klanken op, diep, snijdend en schurend. Quis Est Quis is hierin wel het hoogtepunt. Hoewel met verschillende mensen wordt gewerkt luistert het album af als een sessie, zie de titel.

avatar van AOVV
Intens en bezwerend, deze plaat van Mario Batkovic. Zijn sfeervolle, en vaak wat onheilspellend klinkende accordeonspel wordt fraai gelardeerd met elektronica, en in hoogtepunt Quis Est Quis met de saxofoon van Colin Stetson. De muziek klinkt ook behoorlijk filmisch; ik denk hierbij aan een mysterieuze film noir met schimmige karakters, sloten geestrijk vocht van bedenkelijke kwaliteit en een meedogenloze femme fatale.

4 sterren