Zit je op msn met een van je beste muziekmaatjes (hallo Amsterdam

) en dan krijg ik de vraag of ik deze cd wil hebben.
Eindelijk kon er wat teruggestuurd worden omdat ik volmondig ja zei. En ach, zo'n goed album moet ook gelijk besteld worden.
Want moet je je voorstellen: een artiest die je zeer waardeert (Leonard Cohen) wordt hier gecovered door diverse artiesten die behoren tot mijn all-time favourites.
Ga maar na: de familie Wainwright, Nick Cave en Antony. Ook een Teddy Thompson heb ik hoog zitten en dat allemaal live opgenomen:
recorded live at Hal Willner's "Came So Far For Beauty: An Evening of Leonard Cohen Songs", at the Brighton Dome as part of the Brighton Festival 2004 and at the Sydney Opera House as part of the Sydney Festival 2005, except "Tower of Song" featuring Leonard Cohen and U2.
Onbeschrijfelijk mooi!
Het album start al goed met
Tower of Song gezongen door Martha Wainwright. Wat kan zij zingen: vol smart en smachtend, smekend. Wie in die familie is nu de echte drama-queen? Allemachtig wat is zij toch goed.
Teddy Thompson is bevriend met Rufus. Ook hij heeft een bijzondere stem die heel in de verte aan die van Rufus doet denken. En ook hij heeft een beroemde papa. Zijn nummers zijn altijd wat meer country-getint en dat is te horen op
Tonight Will Be Fine. Misschien minder bekend, maar zeker geen reden om dit schitterende nummer over te slaan.
Ome Nick gaat een beetje jazzy in de weer met
I'm Your Man. Altijd fijn om hem te horen zingen. Dat dit goed in zijn straatje past laat hij goed merken in deze geweldige uitvoering. Het leuke is dat Cohen-covers vaak nog beter zijn dan de originelen. Raar maar waar.
Martha mag
Winter Lady vertolken. Dit doet ze samen met haar moeder en tante op de voor hen zo bekende wijze. Een juweel van een folksong is het resultaat. Huiveringwekkend mooi is die samenzang.
Beth Orton behoort geloof ik niet tot de Wainwright-familie of vriendenkring. Het nummer valt gelijk ook een beetje uit de toon (maar dat komt misschien door haar stem). Slecht is het zeker niet. Het blijft redelijk dicht bij het origineel en ik vind het prima gedaan.
Chelsea Hotel No. 2 in de live-uitvoering van Rufus circuleert al langer dan vandaag op mijn I-pod. Dit nummer speelde hij ook in Paradiso Amsterdam een paar jaar terug. Kippenvel. Ook hier is het heel erg sterk gebracht. Een hoogtepunt op dit album (tussen nog heel wat meer hoogtepunten).
Antony flikt het hem weer: nu met
If It Be Your Will. Voor mij het mooiste nummer van dit album. Om te janken zo goed. Emotioneel, krachtig en betoverend. Na afloop is het echt even naar adem snakken door al deze pracht en praal.
Een andere wat uit de toon vallende artiest is Jarvis Cocker. Maar wat hij met
I Can't Forget doet is gewoon sterk. Zijn donkerbruine stem past natuurlijk goed bij het werk van Cohen.
The Handsome Family is verantwoordelijk voor
Famous Blue Raincoat. Ook hier weer een donkerbruine stem die dicht tegen die van Cohen zelf aanschuurt. Een mooi nummer in de stijl van Tindersticks en Cousteau.
Ene Perla Batalla brengt
Bird On A Wire heel kwetsbaar en broos. Het is er een heerlijke country-tearjerker door geworden met net even genoeg andere invloeden om het daar nog even boven uit te tillen. Mooi hoor.
Rufus treedt weer aan op
Everybody Knows en hij turnt het om tot een swingend nachtclubnummer met wat zuid-amerikaanse invloeden (tango).
Zus Martha is goed van de partij op deze cd want zij zingt
The Traitor. De instrumentatie begint heel orkestraal en slaat dan om in een breekbaar nummer wat ze heel zwierig en elegant voor het voetlicht brengt. Ik hoop nog veel van deze dame te horen, want dit horende moet ik toch echt concluderen dat ze eigenlijk net zo goed is als broerlief.
Suzanne is een onderonsje tussen Nick Cave en de dames Perla Batalla en Julie Christensen. Nick voelt zich blijkbaar prima tussen deze twee dames want ze leveren een perfecte cover af van dit toch wel zeer bekende nummer van Leonard Cohen.
Dat het cover nummer zoveel van dit nummer is doet er dan verder niet meer toe. Hoe heerlijk is ook de trompet aan het einde.
Teddy Thompson doet er nog eentje:
The Future. Jammer dat deze man niet wat meer bekendheid geniet hier in Nederland, want het is een bijzondere zanger. Dit nummer brengt hij overtuigend genoeg.
Anthem is eerst heel intiem en mondt dan uit in een enorm soulvol nummer compleet met blazers en daar zijn Batalla en Christensen voor verantwoordelijk, deze keer zonder de hulp van Nick Cave. De opbouw is lekker dramatisch en daarmee hebben we weer een prachtnummer te pakken.
De meester zelf sluit het album af in samenwerking met U2. Dat U2 hier de instrumentatie verzorgt is overduidelijk. The Edge is nu eenmaal een herkenbare gitarist. En ja Bono herkennen we ook uit duizenden nietwaar. Het is het enige nummer dat niet live voor publiek is uitgevoerd. Om het toch een live-tintje mee te geven aplaudiseren ze na afloop van het nummer zelf maar even.
Ik was echt even betoverd door dit schitterende album. Dit moest en zou ik dan ook gelijk bestellen. Dat lieve msn-maatje zorgt er daardoor voor dat ik even in de buidel moest tasten, maar dat heb ik graag over voor cd's van dit kaliber.
Hallelujah voor deze soundtrack!