menu

The Roseline - Constancy (2021)

mijn stem
3,50 (2)
2 stemmen

Verenigde Staten
Folk / Roots
Uitgebracht in eigen beheer

  1. Goldie (4:04)
  2. Seven Hundred Second Chances (3:45)
  3. Hunker Down (5:50)
  4. Joy (4:14)
  5. Catalpa (3:51)
  6. Paper Plane (6:55)
  7. Cash 4 Gold (4:58)
  8. All Nighter (4:44)
  9. Jump the Shark (4:50)
  10. Celebrate! (3:28)
totale tijdsduur: 46:39
zoeken in:
avatar van RoyDeSmet
4,0
Op 5 november 2021 kwam Constancy uit, het nieuwe album van The Roseline. Het is het zevende album van deze alt-countryband uit Lawrence, Kanses (USA) en na Blood (2017) en G O O D / G R I E F (2020) is dit het derde dat in de Benelux door King Forward Records wordt uitgegeven. De combinatie van kwalitatief goede muziek en songteksten met zeggingskracht, sluit perfect aan bij de niche waarin het Volendamse label actief is. Toch is het geen muziek voor een nichepubliek. Je kan The Roseline prima opnemen in de afspeellijst voor de volgende keer dat je familie op bezoek komt.

Frontman en songschrijver Colin Halliburton wordt net als op het vorige album ondersteund door Bradley McKellip op gitaar en mandoline, Colin Jones op basgitaar, Jim Piller op drums en Heidi Gluck op toetsen. Een tweede toetsenist is aan de bezetting toegevoegd in de persoon van Chase Horseman. Daar de band grotendeels hetzelfde is gebleven, is het in lijn met de verwachting dat het geluid van Constancy een voortzetting is van het geluid van het vorige album. Toch klinkt de band beter op elkaar ingespeeld en volgt het album meer één lijn. Dat gaat niet ten koste van de variatie op Constancy. De americanamuziek van de band bewandelt de lijn tussen rustige indiefolknummers als ‘Catalpa’ en ‘All Nighter’ en nummers als ‘Seven Hundred Second Chances’ en ‘Joy’ waarin overstuurde elektrische gitaren doen denken aan The Jayhawks en Wilco. Vooral op het gebied van productie is ­Constancy een stap verder dan de voorganger uit 2020. Vergeleken met vorige albums zijn dromerige gitaareffecten en het warme geluid van orgels en analoge synthesizers wat meer naar voren geschoven. Als een tapijt dat onder alle nummers op het album ligt, zorgen deze voor meer samenhang tussen de verschillende invloeden en vormen zo de constante factor op Constancy.

Tekstueel is The Roseline onderscheidend door de subtiele, soms sarcastische, humor waarmee zwaardere onderwerpen worden geadresseerd. Zo is het lied ‘Hunker Down’ doorspekt met visuele beschrijvingen van het wilde leven dat de zanger leefde “not long before I met my wife”: “Some denominations call it sinning. I’d end up spinning in bed with one foot on the floor”. Het contrast met het refrein is groot. Daarin zingt Halliburton dat tegenwoordig “all I wanna do is mostly nothing. Hunker down with you, the cats and the babe”. Halliburton heeft een scherp oog voor de kleine dingen in het alledaagse leven en vangt deze treffend in de tien nummers op dit nieuwe album. In het openingsnummer, ‘Goldie’, hebben een goudvis en een kat een existentieel gesprek over de plaats die zij in het leven, de natuur en het gezin hebben. Hiermee creëert The Roseline een opening om in de volgende nummers op de kenmerkende humoristische manier dieper in te gaan op de aard van de hedendaagse mens. Nadat in 2018 voormalig toetsenist van de band, Ehren Starks, op 35-jarige leeftijd plotseling overleed, reflecteert Halliburton (39) op Constancy op de moeilijkheden die horen bij het volwassen leven maar ook op de mooie kanten daarvan. Bij elke luisterbeurt openbaren zich nieuwe details in de verhalen van deze nummers.

“There’s something to be said for stubborn perseverance. I think good things can come from the simple act of just showing up over and over again. It can be applied to your day job, your love life, your children, your side hustle, your hobbies, and beyond.”

Dit stuk is door mij geschreven voor de EnClave-blog en daar november voor het eerst gepubliceerd: The Roseline - Constancy - enClave

Gast
geplaatst: vandaag om 18:04 uur

geplaatst: vandaag om 18:04 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.