Nils Frahm - Old Friends New Friends (2021)

Duitsland
Neoklassiek
Label: LEITER

1. 4:33 (A Tribute to John Cage) (3:49)
  2. Late (3:18)
  3. Berduxa (4:28)
  4. Rain Take (4:16)
  5. Todo Nada (2:42)
  6. Weddinger Walzer (3:17)
  7. In the Making (2:26)
  8. Further in the Making (1:48)
  9. All Numbers End (1:35)
  10. The Idea Machine (2:21)
  11. Then Patterns (3:31)
  12. Corn (4:04)
  13. New Friend (3:22)
  14. Nils Has a New Piano (4:05)
  15. Acting (3:16)
  16. As a Reminder (4:19)
  17. Iced Wood (3:08)
  18. Strickleiter (4:04)
  19. The Chords (3:22)
  20. The Chords Broken Down (3:52)
  21. Forgetmenot (3:22)
  22. Restive (4:07)
  23. Old Friend (4:38)
avatar van Broem
23 pianostukken, opgenomen tussen 2009 en 2021 die op een of andere manier zijn reguliere albums niet gehaald hebben. Moet nog gaan luisteren maar het maakt me absoluut nieuwsgierig wat deze wonderboy nu weer heeft gefabriceerd.

OOOOO
Dat is nu al de derde release met oude opnames/overblijfselen...
Ik ben een fan hoor, maar het lijkt wel een beetje uitmelkerij te worden.

avatar van -SprayIt-
Toch wel weer prettig. Niet zijn beste composities, dus ik snap dat dit is "overgebleven". Dit zijn de wat meer klassieke stukken, heerlijk voor tijdens een rustige avond bij kaarslicht. Haalt dus niet het niveau van zijn volwaardige releases, zeker niet een Wintermusik of Screws, maar er zitten prachtige stukken tussen. Als ik iets nieuws zie van Nils kan ik mijn nieuwsgierigheid nooit bedwingen, het blijft een begenadigd pianist die een unieke sfeer weet neer te zetten met zijn muziek.

avatar van brt
brt
Ik vind het vooral jammer dat hij er zo'n lange zit van gemaakt heeft. Daardoor ook wel wat verschillende sferen en duidelijk verschillende opnames, terwijl dit zeker de potentie had om een soort van Felt 2 te worden, met een wat betere schifting.

Maar Nils brengt sowieso veel uit de laatste tijd, dit is alweer zijn tweede dit jaar. Vorig jaar ook al. Overkill dreigt.

brt schreef:

Derde zelfs al, als je het album met F.S. Blumm meerekent. Maar die afslag in zijn carrière grijpt me vooralsnog niet zo.

Na Empty en Graz al zijn derde solopianoalbum in korte tijd, maar die albums voelden toch wel iets logischer - samenhangender. Hier ligt saaiheid toch wel een beetje op de loer. Hopelijk legt hij gauw de lat weer wat hoger voor zichzelf.

avatar van brt
brt
Ik vermoed ook dat het tussendoortjes zijn hoor, maar ja, uiteindelijk draagt het wel bij aan zijn catalogus en dan dreigt toch weer de overkill, wat mij betreft. Idd hopen dat hij met een 'echt' album bezig is.

avatar van Broem
Ook hier het gevoel dat deze rit wel erg lang duurt. Toch een mooi hoofdstuk om de hele route te volgen die hij als artiest aan het afleggen is. Veelzijdig en talentvol is Nils zeker. Zal geen album zijn wat ik vaak zal draaien. Zo nu en dan om eens te luisteren naar zijn gave techniek en fraaie compositie. Voor nu voldoende en mee tevreden.