Beata Hlavenková - Sně (2019)

Tsjechië
Jazz / Electronic
Label: Animal (I)

1. Mehwa (4:38)
  2. Prameny (3:22)
  3. U Rybníka (4:01)
  4. Slámka a Slepýš Křehký (4:46)
  5. Žena (3:40)
  6. Socha (4:07)
  7. Husa v Mlze (4:28)
  8. Radost (4:01)
  9. Vzpomínka na Samotu (4:40)
  10. Plávala (6:14)
  11. Zapomniane (3:00)
avatar van Svendra
Het zal eraan liggen dat ze niet in onze contreien optreedt, want anders was ze wel in Vrije Geluiden te horen geweest of in een ander kwaliteitsprogramma.

Beata Hlavenková is een muzikale alleskunner (componist, pianist, zangeres) met wortels in jazz en klassieke muziek. Veel informatie is er op internet niet te vinden, anders dan in het Tsjechisch. Op haar website staat wel iets opmerkelijks. Niemand minder dan David Sylvian spreekt zich uit als een een fan van haar muziek. Met zo'n referentie kun je thuiskomen .

Voor dit album kende ik alleen de neoklassieke pianoplaat Theodoros. Maar inmiddels blijkt Hlavenková een andere weg ingeslagen. Dit vijfde album is het eerste waarop ze zingt zingt, en de stijl is een crossover van jazz, artpop en electronica. De nummers van Sně zijn origineel, warm en intiem. Haar stem en pianospel zijn eigenlijk al voldoende om te boeien, maar als de sferische trompet erbij komt van ene Oskar Török, wordt het helemaal een feest.