Al in de jaren zeventig werd de fundering gelegd voor de Engelse rockers van Praying Mantis. De broers Tino (gitaar) en Chris (basgitaar) richtten de band op en vanaf 1979 maakten ze deel uit van de beweging NWOBHM, New Wave Of British Heavy Metal, waarin vooral de bands Iron Maiden, Def Leppard en Motörhead succesvol van waren.
In 1981 verscheen het debuutalbum "TIME TELLS NO LIES", een uiterst melodieus rockalbum, dat wat mij betreft niet veel met metal te maken heeft. Grappig en ook wel weer bijzonder is de cover van The Kinks klassieker, "ALL DAY AND ALL OF THE NIGHT". Dit bewijst voor mij weer eens, na die legendarische cover van Van Halen van "YOU REALLY GOT ME", dat The Kinks aan de wieg stonden van de hardrock, zonder het toen, in de mid sixties, te realiseren.
Ondanks enkele hiaten in hun bestaan, zijn ze nog steeds "alive and kicking". In 2013 vertrekken zanger Mike Freeland en drummer Gary Mackenzie en vinden de broers in het Nederlands duo John Jaycee Cuijpers een nieuwe zanger en Hans In 't Zand de drummer. Het vijfde bandlid is gitarist Andy Burgess, die ook alweer ruim 10 jaar een muzikale "bid sprinkhaan" is. Het eerste album dat in deze bezetting verscheen was in 2015 via het Italiaanse label Frontiers. Dat was het geweldige "LEGACY", met daarop de fenomenale ballad "BETTER MAN", waarop Cuijpers laat horen over een prachtige stem te beschikken. Die stem is krachtig, hij kan heerlijk galmen en heeft een eigen geluid, maar hij wordt ook weleens vergeleken met de legendarische Ronny James Dio. Die vergelijking vind ik wel terecht, want daar doet zijn stem mij ook op bepaalde momenten aan denken. In 2018 verscheen de opvolger "G.R.A.V.I.T.Y.", waarop het briljante nummer "MANTHIS ANTHEM" staat.
Voor het nieuwe album moest het vijftal werken met het coronavirus als tegenstander. Via de digitale snelweg werd het album samengesteld en ondanks de minder plezierige werkwijze, mag Praying Mantis trots zijn op "KATHARSIS", volgens mij het twaalfde studioalbum. Met het krachtige “CRY FOR THE NATIONS” gaat het 53 minuten durende schijfje van start. Power zang, heerlijk ritme en een pakkend refrein, wat een goed begin! Met het qua tempo iets rustiger “CLOSER TO HEAVEN” gaat het album verder zoals het begon, met puike melodic rock waarbij de zang uitblinkt. “AIN’T NO ROCK ‘N’ ROLL IN HEAVEN” heeft een AC/DC ritme en sfeertje en is één van de stevige nummers van het album, dat 11 tracks telt. Prachtige melodieus gitaarwerk leidt “NON OMNIS MORIAR” in, goed drumwerk van Van ’t Zand en dubbele lead-gitaarpartijen tussen de gezongen gedeelten. In “LONG TIME COMING” grijpt de band (lees de broers Troy) terug naar “Back In The Summer Of ‘74”, waar “Me And My Bro Formed The Band”, een aantrekkelijke rocker met een mooi refrein. Erg melodieus, emotionele zang en derhalve de ballad die je bij een rockband mag verwachten, dat gaat op voor het erg mooie “SACRIFICE”.
Het intro van “WHEELS IN MOTION” pakt je meteen, heerlijke riffs en een nummer dat niet onverdienstelijk gezongen wordt door Chris Troy. Bij “MASQUERADE” neemt Cuijpers de microfoon weer over en deze heerlijke stamper hoort wat mij betreft bij de beste liedjes van “KATHARSIS”. Ingetogen begint “FIND OUR WAY BACK HOME”, waarna het nummer zich ontwikkelt als een midtempo, pakkende rocker. In het laatste deel gaat het los, koorzang, fantastische gitaarpartijen, wat een gaaf nummer! Opnieuw een mooi gitaar intro, nu bij “DON’T CALL US NOW”, waarna de drums invallen en je een prima rocker te horen krijgt. Klokte het vorige nummer bijna zes minuten, slotakkoord “THE DEVIL NEVER CHANGES” gaat daar nog overheen. Ruim zes en een halve minuut dat begint met een fantastische gitaar melodielijn. Power zang van Cuijpers, geweldige gitaarpartijen die maar blijven komen en een strakke ritmesectie, dit is het slot dat bij dit album past.
“KATHARSIS” is de derde in rij in deze bezetting en wat mij betreft opnieuw een voltreffer. Verwacht geen metal-achtige rock, maar erg goed gespeelde en fenomenaal gezongen melodic rock, met af en toe een AOR sausje. Praying Mantis kan hier weer een aantal jaar mee vooruit en ik hoop dat de band dit jaar naar Nederland komt voor optredens, want ik wil de Nederlandse Ronny James Dio weleens in levende lijve de geweldige nummers van Praying Mantis horen zingen. Tot die tijd moet ik het doen met dit album en dat is absoluut geen straf.