Elvis Presley - Like a Black Tornado (2022)

Alternatieve titel: Live at Boston Garden 1971

21. Coming Home Baby 2
  22. Funny How Time Slips Away
  23. Can't Help Falling in Love
avatar van Ducoz
1971, een kantelpunt zullen we stellen. De echo's van de late 60s zijn nog hoorbaar met oa. Bridge over Troubled Water en Proud Mary en zouden snel van de setlist gaan verdwijnen.

Uiteindelijk is de stad natuurlijk een beetje om het even, maar het is leuk om Elvis in een andere setting te horen dan de voorhanden Las Vegas-releases. Niet zou rauw als bijvoorbeeld een Aloha From Hawaii uit 1973 of Live 1969 van -je raad het niet- 2 jaar eerder dan Black Tornado.

Het geluid is wat mat, daarom een halve punt aftrek (van de 4,5 die hij anders had gekregen). Leuke aanvulling. Niet essentieel.

avatar van fish
Aloha rauw? Of begrijp ik je verkeerd? Aloha is een tot bloedsaai geketend optreden, met een fikse dosis kitsch.
Dit Black tornado is vele malen interessanter. Juist veel rauwer. Veel meer in de richting van wat een rock concert moet zijn. Niet voor niets dat Jon Landau dit concert bejubelde, alleen daarom is dit optreden essentieel, lijkt mij.

Het geluid is soundboard, maar MRS heeft er met een stereo geluid toch iets van kunnen maken dat de dynamiek van dit concert uitstekend weergeeft en voor een aangename luisterervaring zorgt.

Wat mij betreft voor de gemiddelde, en zeker verstokte Elvis fan een concert om aan de verzameling toe te voegen. Niet het zoveelste live album, maar een show uit een periode waarvan relatief weinig goed opgenomen materiaal voorhanden is.
De geluidskwaliteit is weliswaar minder, veel minder dan de reguliere RCA live albums en dus niet te vergelijken met titels als "Aloha from Hawaii" of de recent verschenen "Elvis on tour".
De mensen achter dit label hebben van het bronmateriaal echter nog wel wat kunnen maken en het geheel klinkt daarmee stukken beter dan de vele zogenaamde audience recordings.
Dat wil zeggen dat de opname schoon klinkt, er voldoende dynamiek en zowaar enige gelaagdheid aanwezig is. De plaatsing van de afzonderlijke muzikanten is goed, maar het geluid plakt tussen de speakers waarmee de soundstage klein is.
Toch wel iets om rekening mee te houden, omdat ik vele reviews heb gelezen waarin men doet voorkomen dat dit album meesterlijk zou klinken……

Elvis is in goede doen, dat wil zeggen dat hij losjes en alles behalve gepolijst oude en nieuwe nummers ten gehore brengt. Het tempo ligt moordend hoog zoals bij Suspicious minds, maar in tegenstelling tot latere shows wordt hier niets afgeraffeld. Hierin onder andere onderscheiden de concerten uit de periode 1969 tot en met 1971 zich van de jaren die zouden volgen.
De TCB band speelt vanzelfsprekend zo strak als een geoliede machine, so nothing new there.
Mijn score voor deze uitgave van MRS is een vette 4,5 sterren uit 5. Niet alleen overtreft "Like a Black Tornado" mijn verwachtingen qua show, maar ook wat de geluidskwaliteit betreft.
Kortom, een aanrader!