The Monolith Deathcult - V³ernedering: Connect the Goddamn Dots (2021)

Metal / Electronic
Label: Human Detonator

1. Connect the Goddamn Dots (8:31)
  2. Gone Sour, Doomed (6:53)
  3. Vernedering (6:30)
  4. Blood Libels (4:38)
  5. The White Silence (6:01)
  6. They Drew First Blood (7:48)
  7. L'Ouverture de Morose (13:52)
avatar van Edwynn
V³ is het slot stuk van een trilogie dat tezamen eigenlijk één album zou moeten zijn. 3 conceptalbums die blijkbaar ook weer aanelkaar geregen zou kunnen worden. Dat heb ik ook nog niet ontdekt. Wat ik wel heb ontdekt dat The Monolith Deathcult er opnieuw sterk in slaagt om hun sarcasme in hun muziek te breien. Vernedering staat bol van het belachelijk maken van de wappies. Met gesproken bijdragen laten direct de verwijzingen zien naar de grote X-files achtige complotten die we uit die kringen hebben kunnen vernemen. In de teksten treffen we meer verwijzingen aan naar de cabal, wef en god weet wat nog meer.Uitermate boeiend allemaal, maar we komen hier voor de muziek.

En daar is niet zo heel veel aan gesleuteld. The Monolith Deathcult bestaat uit extreme deathmetal dat soms verzopen wordt in industriële en dance-invloeden. Waar Vernedering net een half puntje minder scoort dan vergelding ligt dat aan de lange nietszeggende industriële passages die soms zonder opbouwidee opduiken. Dan gaat er wat spanning weg. Gelukkig is het ook weer niet heel storend en blijft er daarnaast genoeg beukmateriaal over om heerlijk op uit je dak te gaan en je theekopjes tegen de muur kapot te gooien of wellicht woedende berichtjes op telegramkanalen van Qanon-aanhangers te tikken.

The Monolith Deathcult blijft een heerlijk eigenzinnig bandje waar de Nederlanders trots op mogen zijn. En daar doet deze aflevering helemaal niets aan af.