Judy Collins - Spellbound (2022)

Folk
Label: Cleopatra

1. Spellbound (3:37)
  2. Grand Canyon (3:36)
  3. So Alive (4:56)
  4. Hell on Wheels (3:03)
  5. Shipwrecked Mariner (3:59)
  6. When I Was a Girl in Colorado (5:00)
  7. Thomas Merton (4:47)
  8. Wild with Mist (3:15)
  9. Gilded Rooms (5:03)
  10. Prairie Dream (5:09)
  11. City of Awakening (3:26)
  12. Arizona (5:57)
  13. The Blizzard [New Version] *
avatar van Poles Apart
82 jaar inmiddels, en Judy gaat net als haar Britse collega Shirley met dezelfde achternaam (86 jaar oud liefst), rustig verder met optreden en het maken van nieuwe muziek:

When I Was A Girl In Colorado

avatar van musicfriek
En nog een bijzonder feitje, het is haar 1e volledig zelfgeschreven album.

Als je Spellbound hoort zou je toch niet zeggen dat ze 82 is. Nog net zo fraai en betoverend als op Wildflowers, een album dat ik koester. Een album met veel bekende nummers.

Die ga je hier niet vinden omdat het allemaal eigen schrijfels zijn. Dat had ze best eerder kunnen doen, want het klinkt allemaal prachtig.

Je hoort Joni er af en toe nog steeds in doorklinken, maar waar de Canadese steeds donkerder is gaan klinken daar heeft Judy nog steeds die kristalheldere stem. Muzikaal is het ook allemaal wat zoeter, dat is wel iets waar je een beetje tegen moet kunnen.

Spellbound is reflecterend en straalt rust uit, rust in de pandemie waarin het album is opgenomen. Het is genieten geblazen en mocht dit haar laatste album blijken te zijn dan laat Judy hiermee een schitterend geschenk achter. Maar hey, ze kan nog jaren mee dus kom maar op met die zelfgeschreven albums!

avatar van Lura
De bijna drieëntachtigjarige Judy Collins vergaarde met name wereldfaam met covers, vooral met Send in the Clowns van Stephen Sondheim. Ze heeft wat de keuzes betreft hiervan altijd een bijzonder goede neus gehad. Op In My Life uit 1966, vernoemd naar de bekende Beatles klassieker, coverde ze onder andere ook Suzanne van Leonard Cohen.

Het betekende een jaar later de doorbraak van Leonard Cohen met zijn legendarische debuutalbum Songs of Leonard Cohen. Hij was het die Collins stimuleerde om ook zelf songs te gaan schrijven. Diezelfde dag nog schreef ze het toepasselijk getitelde Since You’ve Asked,wat tegenwoordig ook de naam van haar podcast is. Sindsdien kwamen die zelfgeschreven songs geregeld op haar albums terecht.

Spellbound is echter het eerste album, waarvoor ze alle nummers zelf schreef. In haar nieuwe songs klinkt veel nostalgie en geëngageerdheid door. Veelal gaan ze over de up en downs van haar bewogen leven. Soms haalde ze ook inspiratie uit gedichten en boeken.

Onder andere uit de autobiografie “The Seven Storey Mountain” van Thomas Merton. Merton was een Trappistenmonnik, theoloog, mysticus en pacifist, die zich actief inzette tegen de oorlog in Vietnam. Hij stierf op pas drieënvijftigjarige leeftijd onder verdachte omstandigheden in Thailand. Hij ligt begraven in de abdij van Gethsemani in Kentucky. In deze inspirerende omgeving schreef trouwens Cameron Blake enkele jaren geleden zijn liedjes voor zijn album Censor the Silence.

Op vier liedjes zingt Ari Hest mee. Met hem nam ze in 2016 het bijzonder fraaie album Silver Skies Blue op, waarvoor ze de meeste liedjes samen schreven. Verder kreeg ze onder andere hulp van de bekende bassist Tony Levin. Het album is opgedragen aan Pete Seeger en Woody Guthrie. De liedjes werden recent door Collins geschreven, op bonustrack The Blizzard, haar evergreen, na.

Bij het album zit een keurig verzorgd boekje met de nodige achtergrondinformatie over de songs. Haar stem klinkt overigens nog steeds kristalhelder en gelukkig komt ze in november naar Nederland en België voor concerten. Spellbound is een overtuigend bewijs dat Collins nog lang niet is uitgeblust, sterker nog het behoort tot haar meest fraaie albums uit haar oeuvre.

Judy Collins live :

5-11 BORGERHOUT : De Roma
6-11 UTRECHT : TivoliVredenburg

Heel fraai album. Mooie songs en nog steeds een prachtige, heldere stem.

avatar van AOVV
aERodynamIC schreef:

Ik zou het zelf eerder "sprookjesachtig" noemen, er gaat wel een mystiek iets van uit door het sfeertje dat gecreëerd wordt, mede door de nog steeds geweldige stem van Judy Collins. Vooral het middenstuk, met When I Was a Girl in Colorado, Thomas Merton en Wild with Mist, klinkt simpelweg prachtig. Of hoe je ook als 80-plusser - uiteraard - nog kan ontwapenen.