Thijs van Leer - Parce Que (2021)

Label: Red Bullet

1. Parce Que (5:15)
  2. La Forêt de Mon Rêve (4:08)
  3. Causerie Entre le Pigeon et Pierrot (5:58)
  4. Bête â Bon Dieu (5:41)
  5. Nuit de Saint George (3:05)
  6. Le Silence (4:05)
  7. Ouvre Ma Solitude (3:57)
  8. Accompagne Moi (4:57)
  9. Viens Danser (3:11)
  10. Saint François N'est Pas Mort (5:10)
avatar van Wandelaar
Geheel Franstalig ingezongen album van Thijs van Leer met teksten van zijn levensgezellin Anne-Lies Lommen. Kleindochter en vriendin Fransje Mulder zingen en ook Thijs zelf is vocaal te horen. De fluit staat uiteraard centraal en we horen enkele melodieën langskomen die van Leer al eens eerder gebruikt heeft in zijn Focus/Introspection-jaren. Heel fijn gearrangeerd en ongetwijfeld 'hip' om Frans te gaan, want ik heb het idee dat het chanson weer een beetje in de lift zit. Voor zover ik kan beoordelen onberispelijke uitspraak van de Franstalige teksten.

Mooi en sfeervol, goed opgenomen ook, maar toch ook wel een beetje een opgaaf om het hele album te draaien. Het doet me niet zo heel veel. Ik ben bij deze man toch meer van de instrumentale muziek gaan houden en dan zit de zang wat in de weg. Maar er zullen zeker liefhebbers zijn, al weet ik niet of deze uitgave zijn weg naar de consument heeft weten te vinden. Geen uithangborden en TV-optredens nog gezien en in de platenzaak weten ze van niets. Voor de echte verzamelaar dus.

Bijzonder album waarbij vocalen een belangrijke rol spelen. Mooi, prachtig Frans gezongen door o.a. Fransje Mulder met haar lage, hese, zwoele stem. Thijs van Leer gaat fluitend het gesprek aan met de vocals; prettig!

Jammer dat de nummers wat erg ver uit elkaar liggen wat sfeer betreft. Hele mooie nummers naar mijn smaak zijn: Parce Que, Accompagne Moi, wat complexer is Causerie entre le pigeon et Pierrot.

Vreemd dat dit bijzondere album niet meer aandacht krijgt.

avatar van Hans Brouwer
Wandelaar schreef:
Mooi en sfeervol, goed opgenomen ook, maar toch ook wel een beetje een opgaaf om het hele album te draaien. Maar er zullen zeker liefhebbers zijn, al weet ik niet of deze uitgave zijn weg naar de consument heeft weten te vinden.
Het album "Parce Que" van Thijs van Leer is geheel aan mijn aandacht ontsnapt. Nu, op een Noord Franse camping, heb ik alle tijd van de wereld en kwam ik tot de ontdekking dat Thijs "Parce Que" in 2021 heeft uitgebracht.
Wandelaar vraagt zich af of "Parce Que" de weg naar de consument zal weten te vinden.. Nou wel naar consument Hans. De bestelling is inmiddels geplaatst en woensdag 29 juni 2022 ligt "Parce Que" bij onze terugkeer van de vakantie op mij te wachten.
Maar Hans, heb je het album al beluisterd? Het antwoord is "non". Mijn vertrouwen in musicus Thijs van Leer is dermate groot dat ik er blindelings vanuit ga dat ik met "Parce Que" een top album in huis haal. Mijn waardering volgt t.z.t.

avatar van Hans Brouwer
Hans Brouwer schreef:
Wandelaar vraagt zich af of "Parce Que" de weg naar de consument zal weten te vinden.. Nou wel naar consument Hans. Mijn waardering volgt t.z.t.
"Parce Que" heeft inderdaad zijn weg naar consument Hans gevonden. "Parce Que", een album van Thijs van Leer et Copains. Een franstalig album waarop Fransje Mulder, Lara Rippinger, Clivia Christina en ome Thijs zelf de vocalen voor hun rekening nemen. Piano en fluit worden bespeeld door Thijs.
Het is een heel fijn album om naar te luisteren. Geen Focus of Introspection, Thijs heeft een andere muzikale jas aangetrokken en die jas staat 'm goed. Het is op deze zaterdagochtend de tweede keer dat ik "Parce Que" beluister. Vele luisterbeurten gaan ongetwijfeld volgen. Voorlopig 4****.

avatar van Wandelaar
Hans Brouwer schreef:
Vele luisterbeurten gaan ongetwijfeld volgen. Voorlopig 4****.
Zo verging het mij ook, eerst even wennen, maar nu ga ook ik met overtuiging naar de 4****.