The Mothers of Invention - The Mothers 1971 (2022)

Label: Universal

1. Peaches en Regalia (4:17)
  2. Tears Began to Fall (2:45)
  3. Shove It Right In (7:27)
  4. Status Back Baby (2:27)
  5. Concentration Moon - Part 1 (1:26)
  6. The Sanzini Brothers (Sodomy Trick) (1:29)
  7. Concentration Moon - Part II (2:10)
  8. Mom & Dad (4:11)
  9. Intro to Music for Low Budget Orchestra (1:37)
  10. Billy the Mountain (30:27)
  11. King Kong (20:37)
  12. Peaches en Regalia (4:31)
  13. Tears Began to Fall (2:47)
  14. Shove It Right In (7:18)
  15. Intro to Music for Low Budget Orchestra (1:40)
  16. Billy the Mountain (34:41)
  17. Little House I Used to Live In (4:42)
  18. The Mud Shark (3:21)
  19. What Kind of Girl Do You Think We Are? (5:03)
  20. Bwana Dik (1:57)
  21. Latex Solar Beef (4:22)
  22. Willie the Pimp (3:44)
  23. Do You Like My New Car? (7:46)
  24. Happy Together (3:20)
  25. ”Any Chord of Your Choice” (1:43)
  26. King Kong - Part I (4:21)
  27. Lonesome Electric Turkey (2:33)
  28. King Kong - Part II (19:36)
  29. Fillmore Improvisation (3:37)
  30. Peaches en Regalia (3:31)
  31. Tears Began to Fall (2:50)
  32. Shove It Right In (9:26)
  33. Status Back Baby (2:33)
  34. Concentration Moon - Part I (1:29)
  35. The Sanzini Brothers (Sodomy Trick) (1:36)
  36. Concentration Moon - Part II (2:16)
  37. Mom & Dad (3:59)
  38. The Story of Billy the Mountain (3:43)
  39. Intro to Music for Low Budget Orchestra (1:38)
  40. Billy the Mountain (35:58)
  41. Chunga’s Revenge (14:07)
  42. “Herd of Cattle” (2:09)
  43. Peaches en Regalia (3:41)
  44. Tears Began to Fall (2:41)
  45. Shove It Right In (6:47)
  46. The Story of Billy the Mountain (2:54)
  47. Intro to Music for Low Budget Orchestra (1:38)
  48. Billy the Mountain (33:09)
  49. “Conglomerate Assembly” (1:13)
  50. Little House I Used to Live In (4:50)
  51. The Mud Shark (5:11)
  52. What Kind of Girl Do You Think We Are? (4:40)
  53. Bwana Dik (1:54)
  54. Latex Solar Beef (3:57)
  55. Willie the Pimp (4:21)
  56. Do You Like My New Car? (7:03)
  57. Happy Together (3:42)
  58. Well (9:02)
  59. Say Please (1:30)
  60. King Kong (1:08)
  61. Aaawk (3:09)
  62. Scumbag (5:52)
  63. A Small Eternity with Yoko Ono (6:27)
  64. Homemade Radio Spot (2:16)
  65. Tears Began to Fall [Single Version] (2:49)
  66. Junier Mintz Boogie [Single B-Side] (2:54)
  67. Homemade Radio Spot Outtakes (6:35)
  68. Peaches en Regalia (3:45)
  69. Tears Began to Fall (2:46)
  70. Shove It Right In (7:33)
  71. Status Back Baby (2:27)
  72. Concentration Moon - Part I (1:26)
  73. The Sanzini Brothers (Burning Hoop Trick) (2:28)
  74. Concentration Moon - Part II (2:11)
  75. Mom & Dad (3:14)
  76. My Boyfriend’s Back (1:25)
  77. Tiny Sick Tears (1:12)
  78. Call Any Vegetable (8:31)
  79. The Story of Billy the Mountain (1:13)
  80. Intro to Music for Low Budget Orchestra (1:29)
  81. Billy the Mountain (36:30)
  82. Willie the Pimp (9:39)
  83. King Kong [Outro] (1:19)
  84. Zanti Serenade (12:39)
  85. Peaches en Regalia (3:20)
  86. Tears Began to Fall (2:39)
  87. Shove It Right In (6:54)
  88. “Pain in the Ass” (2:25)
  89. Divan: Once Upon a Time (4:36)
  90. Divan: Sofa #1 (2:55)
  91. Pound for a Brown - Part I (5:40)
  92. Super Grease (3:01)
  93. Pound for a Brown - Part II (7:50)
  94. Sleeping in a Jar (2:23)
  95. Wonderful Wino (4:50)
  96. Sharleena (4:37)
  97. Cruising for Burgers (3:39)
  98. “That’s Your Tough Luck” (2:07)
  99. King Kong (21:44)
  100. I Want to Hold Your Hand (2:32)
avatar van Maartenn
Maartenn (crew)
Hoewel Fillmore East 1971 binnenkort als reissue uit gaat komen, komt ook deze stand-alone release eraan met heel erg veel nieuw materiaal. Voor de liefhebbers van Billy the Mountain en King Kong zou ik zeggen: eat your heart out.

Persoonlijk is dit niet de Zappa periode die ik graag uit de kast trek. De meligheid van Flo & Eddie trek ik matig en ik vermoed dat deze plaat er ook weer bol van staat. Gelukkig heeft Stalin deze wel alvast in de preorder gezet voordat ik me bedenk, dus nu is het rustig wachten tot Amazon ons komt verblijden.

avatar van Stalin
5 versies van Billy The Mountain, stuk voor stuk minimaal een half uur lang.
Perfecte soundtrack voor tijdens de waterboarding in Guantanamo Bay

Voor kameraad Maartenn in het ergste geval weer 8 duurbetaalde onderzetters voor onder zijn speciaalbiertjes.

edit: staLINKje naar de lengte van alle nummers en de langste versie van Billy The Mountain is 36 minuten...

avatar van Stalin
Burning Shed verkoopt deze box nu voor £ 48.99, dus dat is bijna 60 in ouderwetse euro's.
Dave van G & S Music verkoopt hem voor £ 50.00 en onze vrienden van Bol vragen er € 71 voor.

MuMe gebruiker Saxotoon wees mij op Kroese in Arnhem, waar deze release € 54.99 kost en daarvoor verzenden ze hem ook nog gratis, dus dat lijkt de beste optie voor de Nederlandse fanboys die deze 8 onderzetters graag aan hun collectie willen toevoegen.

Ik had hem toevallig al in de pre-order gezet via de Franse Amazon, waar het album op dat moment het meest betaalbaar leek te zijn en voor iets minder dan € 55 valt hij dan in Nederland in de bus...als de postbodes daar tenminste niet in staking zijn.

avatar van Stalin
Het eerste van de 100 nummers is te beluisteren via de bekende digitale kanalen.

Willie The Pimp (Live At Fillmore East, June 5, 1971, Show 2)

avatar van Stalin
Nieuwe Zappacast over deze release, met mooie inkijkjes op hoe het project tot stand is gekomen, de verschillen tussen de cd's en de vinyl versies en de ontdekking van Joe Travers van de toch op band opgenomen harde landing van Zappa in de orkestbak van het Rainbow Theater.

Joe liet terloops nog even vallen dat hij nu ''a pretty good grip'' heeft op wat er zich zoal in de Vault bevindt.
Onvoorstelbaar eigenlijk, aangezien hij niet lang na het overlijden van Frank in 1993 de Vaultmeister zou gaan worden.
Na bijna 30 jaar is dus nog steeds niet helemaal duidelijk wat er op alle banden is opgenomen !

Hij is onderweg...

...En binnen

freakey schreef:
...En binnen

Veel plezier ermee, de rest van de dag jezelf opsluiten met deze box.
Benieuwd na hoeveel versies van Billy The Mountain jij de grens trekt

Hier in het hoge noorden uiteraard nog steeds niks ontvangen, de Franse postbode zijn werkdag zit er ongetwijfeld alweer op.

Stalin schreef:

Veel plezier ermee, de rest van de dag jezelf opsluiten met deze box.
Benieuwd na hoeveel versies van Billy The Mountain jij de grens trekt

De deur zit op slot...

freakey schreef:

De deur zit op slot...

Onvoorstelbaar...Deze 8CD box is nog niet eens binnen, of de volgende release komt er alweer aan.
Zappa/Erie - Frank Zappa - 6CD Boxset

Three complete shows from the Vault based on appearances made in and around the Vaultmeister’s home town of Erie, PA: Edinboro College and Gannon University ’74 with Erie County Fieldhouse ’76. Also includes bonus tracks from the same tours. Three separate band line-ups, newly mixed from the original 4-Track tapes by Craig Parker Adams and mastered by John Polito at Audio Mechanics. Historical essays by Dan Schell & Joe Travers. Available on 6CD Box Set with exclusive poster.

Ook de complete show uit 1974 (10th Anniversary Tour) van 8 mei, waar ze Freak Out gedeeltelijk ten gehore brengen.

Verscheept op 3 juni en is nu te bestellen (limited edition kennelijk) voor maar liefst €149,95 via de Zappa Store.

Eerst de Mothers 1971 box maar eens in de bus, alvorens we gaan nadenken over het weer zwaar misbruiken van mijn toch al getraumatiseerde creditcard.
Hopelijk zakt deze Erie-release nog wat in prijs de komende maanden, alvorens we deze monetaire knoop gaan doorhakken.

edit: A version of the boxed set without the poster will be available to pre-order on April 22. yahoo.com.
Hopelijk is deze variant zonder poster dan ook meteen gunstiger geprijsd...

avatar van saxotoon
De boks is binnen, en het is goed.
10 uur live muziek van een hoog niveau en een prima geluidskwaliteit. De mannen maken er een feestje van, maar dat wisten we natuurlijk al sinds de eerste vinyluitgave van Fillmore.
En of de herhaling gaat vervelen? Niet tussen mijn oren, maar ik ben geen goede referentie wat dat betreft.

avatar van zoppo
Ik had een goed weekend en kwam tot ruim 2 Billy's!

avatar van Stalin
De jongedame van de post stond net voor de deur met een grote kartonnen envelop met daarin de exemplaren van de Mothers 1971 box, dus het feest kan beginnen !

Ik ga mijzelf de komende dagen fijntjes automutileren met een overdosis Billy The Mountain en zo tot de ontdekking komen waar het mentale breekpunt ligt.

Voor wat betreft de verzorging en esthetiek van de box zelf, dat ziet er allemaal netjes en gedegen uit.
Mooie liner notes/interviews van en met behulp van Kluiskabouter Joe, Eddie Kramer, Ian en Ruth Underwood en bassist Jim Pons, waarbij de laatste zichzelf ''the least accomplished musician in The Mothers of Invention history'' noemt en van mening is dat Frank vriendelijk genoeg was ''to dumb-down the bass parts he wrote for me''.

Verder achtergrondinfo over de brand in Montreux (waarbij alle equipment verloren ging) en de beruchte Rainbow show een week later, waar ze met uit alle hoeken en gaten bij elkaar gesprokkelde instrumenten hun uiterste best deden er nog wat van te maken, met als stank voor dank de noodlanding van Frank in de orkestbak onder het podium.

avatar van saxotoon
Frank noemt Billy op schijf 6 of 7 een Oratorium, en dat is denk ik niet overdreven. Ik vind het ongelooflijk hoe dit gezelschap keer op keer dit spektakel op de bühne brengt. Alleen al de intro is voldoende mooi om de rest erbij te nemen.
En dan staan er ook nog een aantal andere, heel mooie liedjes op.

saxotoon schreef:

Gistermiddag en gisteravond op de heen- en terugreis van en naar mijn werk Disc 4 beluisterd, dan hebben we de langste versie van Billy maar meteen gehad

Ik had deze release de afgelopen weken al in grote lijnen tot mij genomen via Spotify, maar op cd valt pas echt op hoe goed het allemaal klinkt, zelfs op mijn ruim 25 jaar oude originele speakers van mijn Twingo.
De banden en opnames zijn een halve eeuw oud, maar klinken alsof het een optreden van gister was.

Groot verschil ook met de geluidskwaliteit op het originele vinyl van het Fillmore East-June 1971 album en met name de drums van Aynsley Dunbar komen uitermate goed uit de verf.
Hij is sinds zijn werk op de Grand Wazoo en met name Waka/Jawaka een van mijn favoriete Zappa drummers en hier op deze live opnames uit 1971 bewijst hij maar weer eens waarom dat zo is.

Voor het epos Billy The Mountain zal ik altijd wel een zwak blijven houden, ook al zal de Flo & Eddie periode an sich nooit mijn favoriete tijdvak zijn uit het uiterst gevarieerde palet van Zappa's omvangrijke oeuvre en uiterst diverse personeelsbestand.
Het is een volstrekt bizar en over the top verhaal, waar Zappa met zijn onnavolgbare fantasie een patent op leek te hebben en zit barstensvol met absurde situaties, dialogen en briljante muzikale intermezzo's.

Persoonlijk ga ik altijd uit mijn dak bij de muzikale en tekstuele uitbraak nadat Studebaker Hoch met behulp van zijn vliegen met telefooncel en al de lucht in vliegt vanaf de parkeerplaats.
Tot zover de tussen evaluatie, zal me de komende dagen verder onderdompelen in deze muzikale berg, helaas zonder steun van Aunt Jemima Syrup en een zwerm vliegen...

avatar van papat
Overdaad schaadt. Soms. Maar niet altijd. Wat een heerlijke box is dit toch.

Heb altijd de indruk dat Flo And Eddie vooral heel erg aandachtsgeil zijn.
Dat weerhoudt me om veel releases van deze periode aan te schaffen.

avatar van Stalin
Deze box is nu voor 45 euro te koop bij onze Oosterburen. Met de verzendkosten erbij ben je voor nog geen €50 klaar. Mooi voor onder de kerstboom.

avatar van Stalin
Mark Volman Dead: Turtles Co-Founder, Singer on Happy Together Was 78 - variety.com

Weer een ster uit het Zappa universum minder. Nog niet zolang geleden ontviel Tom Fowler ons al en daarvoor Ralph Humphrey. Vorige week bleek Robert Martin halfzijdig verlamd te zijn door 2 beroertes in korte tijd.