Iona - Iona (1990)

Rock / Folk
Label: Forefront

1. Turning Tide (2:04)
  2. Flight of the Wild Goose (6:13)
  3. The Island (5:15)
  4. White Sands (3:36)
  5. Dancing on the Wall (5:10)
  6. A'Mhachair - The Plain (7:09)
  7. Vision of Naran (6:09)
  8. Beijing (5:15)
  9. Iona - Mother of Lindisfarne (4:14)
  10. Trilogy (8:54)
  11. Here I Stand (2:36)
  12. Columcille (3:22)
avatar van ChrisX
Het eerste wat aarzelende begin. Het is een combinatie van aan de ene kant de wat experimentelere nummers die voortkwamen uit de samenwerking tussen gitarist David Bainbridge en fluitist Dave Fitzgerald, en vervolgens aan de andere kant de samenwerking tussen Bainbridge en zangeres Joanne Hogg. Resultaat is een album gevuld met een soort ambient-achtige, keltische rock.

avatar van Gert P
Mooie cd met toch wel een paar erg mooie nummers zoals Flight of the Wild goose en trilogy. De nieuwe remaster heeeft wat metamorphose onddergaan en daar is ie wel van opgeknapt en nog beter van geworden. Jammer dat zo weinig mensen de groep kennen.

avatar van Flipper
De groep ook wel in een 'dubbel' verdoem hoekje. Allereerst is het prog/symfo wat maar zelden op een radio te horen is en daarnaast wordt het ook nog in een religieus hokje geplaatst. Dan moet je echt wel hier allemaal wel voor open staan en dat blijkt toch voor veel mensen iets te veel van het goede.
Voor mij is het wereldse muziek uit Schotland.

avatar van ChrisX
Tja, het EO-hoekje dus.... en dat is zo verdomde jammer want dat religieuze ligt er dus echt helemaal NIET boven op en ik denk zelfs als je het een argeloze luisteraar niet zou vertellen het hem niet een zo zou opvallen. Het is een bron waar zij inspiratie uit halen en waar ze wel wat mee doen maar nergens, maar dan ook echt nergens zit ook maar iets prekerigs / gospel achtig in.

Overigens, ik meen dat gitarist Bainbridge en zangeres Joanne Hogg mekaar hebben leren kennen in de band Engelse reli-componist Adrian Snell.

avatar van Gert P
Ben ook niet kerks of zo maar het merendeel is al instrumentaal, e wat je zegt aan de muziek en teksten hoor je het niet.
Alleen sommige titels van de nummers hebben iet s Eo achtigs.

Voor een paar jaar geleden kende ik ook maar 1 plaat van ze maar zo langzamerhand heb ik er steeds meer en ik draai het zelfs vaker als een Camel of Marillion en van die laasten heb ik toch vrij veel (meer dan 10 cd's)

avatar van Rinus
Erg mooi album, deze eerste van de band. Ik heb het als onderdeel van The river flows anthology. Toen zijn de master tapes hersteld en opgewerkt.