Retreat From Moscow - The World as We Knew It (2021)

Uitgebracht in eigen beheer

1. The One You Left Behind (7:52)
  2. Radiation (4:51)
  7. Armed Combat (5:59)
  8. Moving Down (5:13)
  9. Perception (4:57)
  10. Mandragora (6:40)
  11. Don't Look Back (6:37)
avatar van Aad Bannink
Retreat From Moscouw, progressieve rock band die na 40 jaar eindelijk zijn debuutalbum aflevert...een debuut zoals eigenlijk ieder debuut zou moeten zijn.

Retreat From Moscow is een band met een verhaal. De band werd ergens eind jaren 70 opgericht in Wales en doorkruiste in deze tijd heel Groot Brittannië met hun progressieve rock. Volgens eigen zeggen was de band geïnspireerd door de progressieve rock giganten uit de jaren 70. Je kunt hierbij denken aan Genesis, Camel, King Crimson en Caravan. Aan een album is de band nooit toegekomen en voor ze het zelf wisten was het verhaal Retreat From Moscow over en uit. Dit moet ergens aan het begin van de jaren 80 geweest zijn.

Dit debuutalbum is er nu dan toch gekomen. In 2019 kwamen de heren weer bij elkaar om alsnog dat debuutalbum op te nemen. Met een stofkam gingen ze door het oude repertoire. Een deel van de nummers vonden ze goed genoeg om op te nemen. Ze vulden dit aan met nieuw materiaal.

Het resultaat is wat mij betreft verrassend te noemen. Op het hele album is er geen nummer dat oubollig of te retro klinkt. "The World As We Knew It" is een fris neo prog-album geworden. Ik durf wel te zeggen dat alles klopt. De zang is subliem, het gitaarwerk is naast erg goed ook nog eens melodieus, het toetsenwerk refereert middels de sound naar de jaren 80, maar het is modern en vooral vet uitgevoerd, de ritmesessie is ultra strak.

Voor wat betreft stijl is de band eigenwijs te noemen. Het laat zich in ieder geval niet in een hokje drukken. Ik herken hier en daar wat Genesis en Camel, maar ik hoor zeker ook kruisbestuivingen met neo prog bands als Pallas, This Winter Machine.
De lengte van de nummers varieert van 5 minuten tot 11 minuten. Dus voor degenen die alleen voor epic tracks gaan is deze band geen optie.

Hou je van Brits georiënteerde neo prog waarin toetsen en gitaar een belangrijke rol spelen, de zanger echt zingen kan, dan kan ik dit album echt aanraden.
Ik denk dat dit album aan het einde van 2022 wel eens in de jaarlijstjes van meerderen zou kunnen opduiken. (het album is eind 2021 verschenen, maar nu pas goed verkrijgbaar; dit even voor de punctueel ingestelden onder ons)