2 Chainz - Dope Don't Sell Itself (2022)

Label: Def Jam

1. Bet It Back (2:57)
  2. Pop Music (2:05)

met Moneybagg Yo en Beatking

3. Kingpen Ghostwriter (2:22)

met Lil Baby

4. Outstanding (2:55)

met Roddy Ricch

5. Neighbors Know My Name (1:44)
  6. Million Dollars Worth of Game (2:38)

met 42 Dugg

10. Caymans (3:13)

met Swae Lee

11. Vlad TV (4:27)

met Stove God Cooks, Symba en Major Myjah

12. If You Want Me To (2:38)

met Jacquees

avatar van Yestsida
We zijn terug bij af.

2 Chainz is nooit mijn favoriete artiest geweest. Zijn eerste vier studioalbums hebben me nooit kunnen overtuigen, er staan lekkere hitjes op maar over het algemeen was het niets voor mij. De gastheer zelf was hier zeker een belangrijk aspect van, belabberde rapper vond ik hem steeds... ook als gastartiest was hij toen vaak een stoorzender. In 2019 was daar opeens Rap or Go to the League, dit was een evolutie voor deze artiest. Het was een serieuzer project dan we van hem gewend zijn en hijzelf rapte op een veel hoger niveau dan we van hem gewend waren. So Help Me God! was iets minder maar wel nog steeds een goede verderzetting van die volwassenere sound. Ook als gastartiest vind ik hem de laatste jaren goed voor de dag komen.

In het begin van dit jaar is hier dan zijn zevende studioalbum, Dope Don't Sell Itself. De singles kende ik niet maar toen ik de gastartiesten bekeek vreesde ik het ergste. Namen zoals Moneybagg Yo en 42 Dugg (om er maar 2 te noemen) voorspellen meestal niet veel goeds. Van de rijke luxueuze sound dat de tweede voorgaande albums hadden is niets meer over, dit is weer gericht op de straten en voelt om eerlijk te zijn ook eerder aan als een verheerlijkte mixtape.

Met een speelduur van een halfuur en de gemiddelde duur van een track dat op iets meer dan 2 minuten ligt ben je hier meteen doorheen. Na een 6-tal luisterbeurten heeft het me nog nergens echt kunnen grijpen, slecht is het niet maar wel érg dertien-in-een-dozijn. Million Dollars Worth of Game vind ik het minste, die vals klinkende fluit dat geen maat aanhoudt is vrij hinderend.
2 Chainz klinkt niet slecht maar zeker ook niet zo sterk en gecontroleerd als op de voorgaande twee platen en/of recente gastbijdrages.

Free B.G., geproduceerd door Mannie Fresh, is dé banger van deze LP. Vlad TV is ook nog een duidelijk hoogtepunt. Stove God Cooks is sowieso de rapper dat niet bij de rest van de gasten op dit project past en hij maakt die track gewoon helemaal van zichzelf. Tity Boi geeft meer de indruk een gastartiest te zijn op zijn eigen nummer.

2 Chainz heeft aangegeven dat dit zijn laatste Trap-album is. Hopelijk was dit maar een kleine omweg en zal zijn volgende album weer meer in de richting van zijn 2019 en 2020 albums liggen.

Speciale vermelding nog voor de cover, die vind ik wel héél vet!

Slecht is het niet, gewoon totaal niet memorabel. Om die reden geef ik geen 2,5* maar een 3*.

avatar van overmars89
Inderdaad, niet bijzonder maar wel vermakelijk.

Veel van de Trap beats zijn nog wel te pruimen en daarnaast komt 2 Chainz vaak nog niet eens zo slecht.
De vele corny hookjes en de gastartiesten spreken mij niet echt aan.