Red Herring - Here to Distract You (2017)

1 stem

Folk / Country
Uitgebracht in eigen beheer

1. No Hearts Won (3:39)

met Jeroen Schmohl

2. Rather Die Alone (3:04)

met Michael Boere

3. Pigs Upon a Ninja (4:41)

met Michael Boere

4. The Beaten Track (4:12)

5. Garden Valley (5:15)

met Floris de Vries

6. A Loved Man's Lonely Blues (4:23)

7. Uphill Climb (2:42)

met Floris de Vries

8. Barefoot Nellie (2:15)
  9. Whatsapp Doc (2:21)

met Floris de Vries

10. The Longest Day (2:35)

met Jeroen Schmohl

11. Wedding Dress (1:41)
  12. Two Sisters (4:15)

met Floris de Vries

Red Herring kan dwaalspoor betekenen. Tijdens de jacht werden er soms haringenop paden gelegd om de jachthonden af te leiden.
Red Herring is een uitstekende bluegrass uit Rotterdam en dit is het derde album van deze Rotterdamse bluegrass formatie. 4 jaar geleden was ik bij het optreden in Walhalla in Rotterdam, een tour om het nieuwe album te promoten. Ik was toen aardig onder de indruk van het optreden. Voor de pauze werd het gehele album integraal gespeeld. De bedoeling was dat dit album hoofdzakelijk zelf geschreven zou worden.
Red Herring startte ooit als duo met Arthur Deghton en Joram Peeters. Daarna kwam Loes van Schaik en Floris de Vries erbij, maar de laatste stapte op en zijn rol werd ingenomen door Paul van Vlodorp. Alle vier zijn ze virtuozen op de snaarinstrumenten. De plaat is een heerlijke combinatie van bluefrass, folk, country en americana. Ze zijn verder sterk beïnvloed door de Engelse folk muziek uit de jaren 70.
Dit zorgt voor een ongelooflijk goed album wat door recensenten tetecht bejubeld wordt. Het begin met 'No herats won' waar de goep zich afvraagt waarom ze niet zo populair zijn als bijvoorbeeld Beyoncé. 'Rather die alone een wat vrolijk sinister nummer, ook zelf geschreven. Na het instrumentale 'Pigs Upon A Ninja' komen drie echt prachtige nummers. Arthur zingt prachtig op 'The Beaten Track', bijna op een Nick Drake achtige wijze. Een prachtig nummer. 'Garden Valley' is een bekende folk song, maar de interpretatie van Red Herring is zeer goed met een hoofdrol voor Loes die een groot gedeelte a capella zingt. Dan volgt het gruizige, bluesy 'A Loved ManÅ› Lonely Blues' met Joram die dit prachtig zingt. 'Uphill Climc' is weer echte bluegrass. 'Wedding Dress' is bekend van Pentangle. 'Two Sister' zelf geschreven a capella, prachtig.
Al met al een mooi, muzikaal album dat zeker ook meer (internationale) aandacht verdient. Was het album in Amerika uitgegeven zijn, zou het zeker snel zijn opgepikt.
Dat is het nu niet, maar als Nederland mogen we trots zijn op deze americana band.