Olu Dara - In the World: From Natchez to New York (1998)

Blues
Label: Atlantic

1. Okra (4:48)
  2. Rain Shower (4:34)
  3. Natchez Shopping Blues (3:34)
  4. Your Lips (3:58)
  5. Harlem Country Girl (5:47)
  6. Zora (3:14)
  7. Young Mama (4:44)
  8. Bubber (If Only) (3:04)
  9. Father Blues (3:32)
  10. Jungle Jay (5:02)
  11. Kiane (4:32)
avatar van Broem
Zoals vaak bij toeval een nummertje voorbij horen komen, Shazam voor de speaker (wat die mafkees nou) en een totaal onbekende naam op het scherm. Olu Dara gaf me in eerste instantie een idee dat ik een West Afrikaanse artiest te pakken had. Ken zijn roots niet exact maar dit album is onvervalste, heerlijke blues zoals het 'heurt'. Pakkende songs, machtig mooie stem en een heerlijke vette produktie. Prachtalbum. Iets voor jou Ronald5150 Denk het haast wel (ahum)

Soledad
Zijn roots liggen in Mississippi. Heeft ook veel jazz gespeeld ondermeer met David Murray. En t is de vader van Nas

avatar van VDB79
Dit album is een chronologische muzikale reis door het leven van deze artiest. Het begint bij de geboortegrond in Mississippi en neemt de luisteraar mee door zijn leven en de verschillende plekken en gebeurtenissen in zijn leven met diverse originele zwarte genres als muzikale aankleding.
Dit klinkt allemaal misschien wat cliché maar wat het specifiek interessant maakt is dat deze artiest de vader is van rap grootheid Nas. In diverse nummers van Nas komt hij voor, vaak als niet aanwezig vaderfiguur (Poppa was a player) maar hij speelt ook mee op het classic debuut Illmatic en later op de single Bridging the gap van het album Streets Disciple. Ook op het nummer Dance, een ode aan de toen net overleden moeder van Nas speelt (of beter: huilt) hij mee op mondharmonica.
Dit album geeft een inkijk in het leven van Olu Dara en draait het perspectief in feite om. Wat je hier hoort een absolute meester van diverse genres aan het werk. Nee, het is geen licht verteerbare (pop)muziek, maar authentieke Afro-Amerikaanse roots zonder commerciële haakjes. Olu Dara is een multi instrumentalist en speelde in zijn leven met diverse jazz grootheden (meestal trompet). Dit album is zijn eerste solo album en helaas onder de radar gebleven. De afwisseling van (Country-)Blues, Jazz, Afro-beat en spoken word hiphop (door Nas) overtuigd track na track en toont een diepe kennis van en liefde voor al deze genres.
Echt een parel van een plaat die een vinyl uitgave verdiend. Dit is er kennelijk nooit van gekomen.