menu

MJ Lenderman - Boat Songs (2022)

mijn stem
3,77 (13)
13 stemmen

Verenigde Staten
Rock / Country
Label: Dear Life

  1. Hangover Game (2:16)
  2. You Have Bought Yourself a Boat (2:51)
  3. TLC Cagematch (3:52)
  4. Toontown (3:56)
  5. Suv (1:57)
  6. Under Control (2:19)
  7. Dan Marino (2:15)
  8. You Are Every Girl to Me (3:50)
  9. Tastes Just Like It Costs (3:47)
  10. Six Flags (6:36)
totale tijdsduur: 33:39
zoeken in:
avatar van Chungking
TLC cagematch gehoord op Duyster, da's de moeite alvast!

avatar van hoi123
4,0
geplaatst:
Het heeft me precies twee luisterbeurten gekost om Tastes Just Like It Costs tot één van mijn favoriete liedjes van het jaar tot nu toe te katapulteren. Een gruwelijk lekkere bak noisy countryrockontlading, met een passie die doet denken aan Jason Molina rond zijn Magnolia Electric Co-dagen. De rest van het album ook van een hoog replaygehalte. Later meer!

avatar van Grizzly Bear
geplaatst:
ontdekt via de halvejaarslijstjes van Stereogum en Pitchfork, die veel verschillen, maar dit album is wel een gemene deler. Klinkt fijn, niet iets wat ik veel draai tegenwoordig, maar wel fijne afwisseling. You are every girl to me is dan weer mijn prijsnummer

avatar van erwinz
4,0
Recensie op de krenten uit de pop:
De krenten uit de pop: MJ Lenderman - Boat Songs - dekrentenuitdepop.blogspot.com

MJ Lenderman - Boat Songs
Jake Lenderman maakte vorig jaar een jaarlijstjesalbum als lid van de Amerikaanse band Wednesday en herhaalt dit kunstje nu als MJ Lenderman met het briljante en onweerstaanbaar lekkere Boat Songs

Boat Songs van de Amerikaanse muzikant MJ Lenderman viel me een paar maanden geleden niet op, maar wat is het een briljant album. De muzikant uit Asheville, North Carolina, maakte vorig jaar diepe indruk met de band Wednesday, maar ook in zijn uppie schudt hij de geweldige songs uit zijn mouw. Het zijn songs die het gehele spectrum van Amerikaanse rootsmuziek tot en met indierock en lo-fi bestrijken en die in alle gevallen heerlijk ruw en gruizig klinken. Een hele waslijst aan relevant vergelijkingsmateriaal komt voorbij op een album dat maar niet wil verslappen. Een keer horen en je bent verkocht, waarna Boat Songs van MJ Lenderman alleen maar onweerstaanbaarder wordt.

In flink wat halfjaarlijstjes kwam ik Boat Songs van de Amerikaanse muzikant MJ Lenderman tegen en dat is een album dat me eerder dit jaar niet is opgevallen. Jake Lenderman maakt deel uit van de band Wednesday, die vorig jaar flink wat indruk maakte met het geweldige Twin Plagues, dat met veel overtuiging mijn jaarlijstje haalde, maar maakt ook in zijn uppie muziek als MJ Lenderman.

Boat Songs is het derde soloalbum van de muzikant uit Asheville, North Carolina, maar het eerste album dat werd opgenomen in een professionele studio. Boat Songs klinkt inderdaad wel wat beter dan de vorige twee albums van de Amerikaanse muzikant, al klinkt ook het nieuwe album van MJ Lenderman behoorlijk lo-fi.

Boat Songs bevat een aantal heerlijk ruwe songs en het zijn songs die verschillende kanten op kunnen. De muzikant uit North Carolina kan uit de voeten met zeer gruizige rocksongs, maar kiest op Boat Songs ook voor songs die juist dichter tegen de Amerikaanse rootsmuziek aanleunen. Wanneer MJ Lenderman kiest voor de rock spreekt hij liefhebbers van gruizige indierock met invloeden uit de lo-fi aan, maar ook liefhebbers van Amerikaanse rootsmuziek vinden veel van hun gading op Boat Songs, dat hier en daar onvervalste Americana bevat.

In muzikaal opzicht doet MJ Lenderman misschien geen hele bijzondere dingen op zijn derde soloalbum, want iedere song op het album doet me wel aan iets denken, maar de tien songs op Boat Songs laten wel een opvallend veelzijdig geluid horen. Boat Songs roept daarom net zo makkelijk associaties op met Neil Young als met Daniel Johnston, maar ook Jason Molina, Kurt Vile en Vic Chesnutt dragen relevant vergelijkingsmateriaal aan en zo kan ik nog wel even doorgaan, want er zijn ook nogal wat bands die opkomen bij beluistering van het album variërend van Dinosaur Jr. tot Drive-By Truckers.

MJ Lenderman vist met alle genres die hij aanraakt in overvolle vijvers, maar de songs van de Amerikaanse muzikant hebben wat. MJ Lenderman vertelt op Boat Songs mooie verhalen over zijn passies, waarvan basketbal een hele belangrijke is en vertolkt deze songs met veel gevoel. De Amerikaanse muzikant is geen heel groot zanger, maar de zang op Boat Songs spreekt me op een of andere manier erg aan.

Hetzelfde geldt voor de muziek op het album, die zoals gezegd varieert van rauw en gruizig tot melancholisch en rootsy, maar in beide uitersten de juiste snaar weet te raken. De songs van MJ Lenderman zijn ook nog eens van het soort dat zich genadeloos opdringt en dat vervolgens na één keer horen voorgoed in het geheugen wordt opgeslagen.

Na één keer horen was ik verslaafd aan dit heerlijke album vol geweldig gitaarwerk, fraaie rootsmuziek en steeds weer veel gevoel en sindsdien vind ik Boat Songs alleen maar beter worden, iets dat me vorig jaar overigens ook gebeurde met Twin Plagues van Wednesday, waarin Jake Lenderman de zang overigens laat aan Karly Hartzman.

Het is dan ook volkomen terecht dat Boat Songs van MJ Lenderman vaak wordt genoemd in lijstjes die terugblikken op de eerste zes maanden van 2022. Het zijn lijstjes die ik heel dankbaar ben, want na de jaarlijstjesnotering van de band van MJ Lenderman ga ik er van uit dat ook het soloalbum van de Amerikaanse muzikant wel eens hoge ogen kan gaan gooien. Boat Songs van MJ Lenderman is een doos vol ruwe diamanten die je zelf mag slijpen. Prachtig. Erwin Zijleman

Gast
geplaatst: vandaag om 11:56 uur

geplaatst: vandaag om 11:56 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.