Brainbox - The Very Best Album Ever (2002)

Label: EMI

1. Virgin (3:41)
  2. Amsterdam, the First Days (3:10)
  3. Sinner's Prayer (2:30)
  4. Dark Rose (5:18)
  5. Cruel Train (2:30)
  6. Down Man (2:36)
  7. Woman's Gone (3:10)
  8. To You (3:27)
  9. Summertime (4:21)
  10. Doomsday Train (2:52)
  11. Between Alpha and Omega (2:26)
  12. Baby What You Want Me to Do (2:35)
  13. Scarborough Fair (6:24)
  14. The Flight (3:24)
  15. So Helpless (2:37)
  16. The Smile (3:07)
  17. Reason to Believe (2:22)
  18. Sea of Delight (3:03)
  19. Mobilea (5:39)
  20. Good Morning (3:11)
  21. Dilemma (3:31)
  22. A Part of Me Is a Part of You (5:36)
avatar van kaztor
Is eigenlijk een soort heruitgave van To You, maar dan met 2 nummers meer. Maar goed, dit is eigenlijk wel een lekkere verzamelaar. Lijkt behoorlijk op Cream en soms ook een beetje op Deep Purple, maar het klinkt allemaal geïnspireerd genoeg.

Stijn_Slayer
Ook deze heb ik, van pa 'geleend', ja gewoon net zo goed als To You.

avatar van Gert P
Nummer 2 mag er wel af van mij, verder een fiijne plaat.

Hun mooiste album Sea of delight staat hier nog niet.
Daarop staat het nummer Sea of Delight in een ruim 17 minuten uitvoering ala Jan Akkerman op.

avatar van Rinus
Inderdaad, dit is To You plus twee extra nummers. Geweldige vezamelaar van een van Nederlands meest invloedrijke bands toendertijd.

avatar van vin13
De kern is Kaz Lux en die zorgt met zijn unieke stem voor de meerwaarde. Akkerman is natuurlijk een begaafd gitarist, maar geen topcomponist en Brainbox kon ook zonder hem prima platen maken.

Gert P schreef:
Nummer 2 mag er wel af van mij, verder een fiijne plaat.

Hun mooiste album Sea of delight staat hier nog niet.

Nummer 2 is juist het beste vind ik.

Wat mij betreft de beste Nederlandse band ooit. Geweldig gitaarspel van Akkerman, en goede zang van Lux (wat ik persoonlijk een beetje miste tijdens al het - overigens ook goede - geëxperimenteer bij Focus).

Pieter Paal
Ik heb 'To you' als CD een keer aan iemand verkocht. Vreselijk veel spijt van gehad en daarna deze voor € 6,- uit de aanbiedingen-bakken gehaald. Ook mijn meest favoriete songs 'The Smile' weer terug in mijn collectie.

avatar van LucM
Eén van de vele prachtige bands die Nederland eind jaren '60, begin jaren '70 rijk was. Bluesrock dat mij een beetje doet denken aan Cream maar toch een eigen stijl vanwege de zang van Kaz Lux. Er wordt knap gemusiceerd mede door Jan Akkerman, zowat de topgitarist in Nederland destijds (stapte nadien over naar Focus). Down Man en Summertime werden hits maar het hele album staat op een hoog peil.

Stijn_Slayer
Ook hier maar even posten:

Het viel me ineens op dat 'If You Could Only Feel It, de B-kant van 'Dilemma' hier niet op staat.

Heeft iemand wellicht een mp3'tje voor mij?

avatar van Madjack71
Dit klinkt toch wel lekker ruig hoor, denk na het horen van deze pure rock, dat zij destijds toch wel het beste was wat Holland te bieden had, misschien niet zo hitgevoelig als de Earrings, maar muzikaal wel puurder naar mijn smaak. Combinatie van Kaz Lux en Jan Akkerman is er dan ook eentje om in je handen te knijpen. De samenstelling gaat over een periode van 3 jaar en dan zo'n compilatie bijeen kunnen zetten..petje af..toch benieuwd geworden wat ze nu live ten gehore kunnen brengen...binnenkort maar eens kijken of ik een concertje meepak van deze heren...ws. wel in een andere samenstelling, maar i.i.g. met Kaz Lux.

Stijn_Slayer
Beluister eerst op Youtube maar eens de huidige stem van Kaz Lux....

Akkerman doet niet mee, en er is een andere bassist.

Voor mij de hoogste score voor een verzamel-album: 4*

Vooral Smile en Mobilea zijn geweldig.

Dit is natuurlijk het dubbel-album To You aangevuld met 2 goede nummers van het album Parts. Sea of Delight is voor de single versie hartstikke ingekort, maar mist de magische momenten van de mega-lange album versie. The Very Best Album Ever is nog steeds overal voor weinig geld verkrijgbaar. De CD-versie van To You verscheen eind jaren 80 en is inmiddels niet meer verkrijgbaar. Op Marktplaats zullen CD/LP versies vast nog wel verkrijgbaar zijn. Bij het herbeluisteren van al deze nummers moet ik zeggen dat Brainbox tot een van de beste Nederlandse rockbands behoort. Ook heel gaaf vind ik Golden Earring, The Bintangs, Livin' Blues, Cuby + Blizzards, Outsiders, Q65, The Motions, The Shoes, Sandy Coast en Focus.

Beste Nederlandse band ooit!

avatar van riesj psycho
Aardige verzamelaar maar wat doet die foto van Pink Floyd in het boekje.......???

avatar van nlkink
Deze wordt steeds vergeleken met 'To You'.

Kan iemand ook aangeven of het materiaal op deze CD geremastered is? Eigenlijk vind ik dat een beetje het gebrek aan mijn CD van 'To You'.

avatar van Droombolus
Vinnut geluid van deze ook niet echt geweldig. En alles rijp en groen doorelkaar is ook al niet sfeer bevorderend. Ik heb dus de remaster van de Brainbox LP gekocht. Staan ook nog bolustreks op. Dat totaal maakt voor mij beide comps overbodig eigenluk.

avatar van The Eggman
riesj psycho schreef:
Idd onbegrijpelijk en op de achterkant onder de trackindex doen ze het gewoon nog een keer. Beetje jammer van dat haastklus gepruts. Verder uitstekende compilatie.

avatar van Bowlingbal
The Eggman schreef:

Bij de heruitgave hadden ze nog geen tijd om het te herstellen. Verder vind ik die The Very Best Album Ever serie wel interessant. Labels zoals EMI en Disky hadden hiervoor al vele malen dit werk uitgebracht.
Bij The Stranglers deed men alleen de U.A./Liberty/EMI jaten, maat bij Kayak mocht men wel lenen bij Vertigo. Een label zoals BR Music plukte gewoon vab alle labels.

Van andere labels kwam ik een keer een compilatie tegen van The Searchers met een foto van The Kinks op de voorzijde. En een CD van The Troggs (re-recordings) met een foto van The Yardbirds op de voorzijde.