Mallrat - Butterfly Blue (2022)

Australiƫ
Pop / Electronic
Label: Nettwerk

1. Wish on an Eyelash (0:58)
  2. To You (3:08)
  3. Surprise Me (2:51)

met Azealia Banks

4. Your Love (3:22)
  5. Heart Guitar (4:15)
  6. Teeth (3:09)
  7. Rockstar (3:28)
  8. I'm Not My Body, It's Mine (3:35)
  9. Obsessed (3:36)
  10. Arm's Length (3:28)
  11. Butterfly Blue (4:21)
  12. Fade Into You * (4:12)
avatar van Dim
Dim
Het openingsnummer kwam de afgelopen maanden regelmatig voorbij wanneer Spotify "aanbevolen nummers" afspeelde. Het is met een afspeelduur van nog geen minuut voorbij voordat je het weet, maar het was genoeg om nieuwsgierig te worden naar de rest van het album.

Vandaag maar eens de hele plaat beluisterd en ik ben positief verrast door de veelzijdigheid - gezien genoemde track had ik een album verwacht dat tot de dreampop gerekend zou worden, maar er komt ook gewoon bijtende hiphop, strakke electro en soms een scheurende gitaar in voor. En ondertussen blijft Shaw de nummers voorzien van een prima stem.

avatar van DjFrankie
DjFrankie (moderator)
Prachtige plaat, warme stem die vooral in Butterfly Blue goed naar voren komt, een echte herfstplaat.
Leerde haar kennen via de film It Lives Inside waar Teeth indruk op me maakte.

avatar van davevr
Een mengeling van cloud rap en dreampop las ik. Het laatste mag je mij altijd voor wakker maken. Het eerste moest ik googelen :

Cloud rap is a subgenre of rap that has several sonic characteristics of trap music and lo-fi in its hazy, dreamlike and relaxed sound.

Dat is ook best ok. Het doet me aan één kant wat denken aan Lana als die hiphop met haar film noirgedoe mengt, maar dan de tiktok/internetversie. Dat klinkt wat denigrerend maar nee hoor, dat is eens iets anders. Haar stem is een dertien in een dozijn, maar hierdoor krijgt ze toch wat een eigen smoel. De muzikale diversiteit zorgt dat het wat opstijgt uit de pop massa. Het is trouwens lang geleden dat ik Azealia Banks nog eens hoorde. Die is al even populair geworden met haar ideeën over transmensen als Kanye over de holocaust maar kan wel eens tukje rappen. Maar ik vind het één van de minste nummers.

Dit blijft natuurlijk pop, pop is vergankelijk en zeer weinige pop is voor de eeuwigheid gemaakt. Maar dit is leuk en verfrissend en een goede debuutplaat. Ik vind het persoonlijk het mooiste als ze zo bedroom pop mengt met wat synths etc zoals in Heart Guitar, maar ze mengt ook indiepop (Rockstar en Teeth) en soms singer songwritergedoe zoals I'm not my body.

Leuke plaat.