Lyle Lovett - 12th of June (2022)

Roots
Label: Verve

1. Cookin' at the Continental (4:14)
  2. Pants Is Overrated (4:07)
  3. Straighten Up and Fly Right (2:58)
  4. Gee, Baby, Ain’t I Good to You (3:36)
  5. Peel Me a Grape (3:39)
  6. Her Loving Man (5:22)
  7. 12th of June (4:54)
  8. Pig Meat Man (4:43)
  9. The Mocking Ones (3:42)
  10. Are We Dancing (2:36)
  11. On a Winter's Morning (6:21)
avatar van Tonio
Ben een geweldige fan van Lyle. Na een fikse ruzie met zijn platenmaatschappij leverde hij in 2012 zijn laatste album af. Sindsdien keek ik ieder jaar een paar keer of er weer iets nieuws zat aan te komen, maar helaas ...

Niet dat hij helemaal niets deed. Hij trad nog af en toe op, vaak samen met een collega, maar nieuw werk zat er dus blijkbaar niet in.

Ik had de hoop dus helemaal opgegeven. Maar zo af en toe nam ik toch nog eens een kijkje. Zo ook nu. En tot mijn grote verbazing is er sinds mei een compleet nieuw album.

Nu een paar keer beluisterd. En hij is het nog altijd niet verleerd. Het album opent met een instrumentaal big band jazz-nummer. Mooi, zitten we er gelijk lekker in. En denk nu niet: stoppen, want big band jazz vind ik niks. Want daarna volgen songs in allerlei stijlen, zoals country, gospel, blues en een paar typische singer-songwriter-songs. Nee, Lyle laat zich nog altijd niet in een vakje stoppen.

En wat betreft de kwaliteit: ik heb geleerd dat ik mij daar pas over enkele maanden écht een goed oordeel over kan vellen. Maar zo na de eerste paar luisterbeurten lijkt het (minimaal) het gemiddelde niveau binnen Lyle's oeuvre te hebben. En dat is over de hele linie meer dan oké. Ik begin dus met een 4.

avatar van potjandosie
ben ook een fan van de eigenzinnige, veelzijdige Lyle Lovett. heb vrijwel al zijn albums in huis en onlangs deze laatste worp van de man aangeschaft en inmiddels meermalen beluisterd.

waar hij op veel van zijn eerdere albums een fraaie mix serveert van genres zoals folk, country, gospel, big band en jazz overheerst op dit album het genre big band/jazz. de eerste 5 nummers zijn in dat genre met covers van o.a. "Cookin' at the Continental" (Horace Silver), "Straighten Up and Fly Right" (Nat King Cole/Irving Mills) en "Gee Baby Ain't I Good to You" (Andy Razal/Don Redman). dat genre keert terug op "Pig Meat Man" en de jazz ballad "Are We Dancing".

blijven over de country song "Her Loving Man", zijn eigen singer/songwriter liedjes "12th of June" en "The Mocking Ones" beide pareltjes en de luchtige western swing van de afsluiter "On a Winter's Morning" en dat zijn voor mij de 4 songs die het meest bekoren.

naast zijn Large Band speelden op dit album o.a. Russell Kunkel (drums), Viktor Krauss (bass), Dean Parks (electric guitar), Paul Franklin (steel guitar) en Sam Bush (mandolin) mee.

1 van zijn mindere albums, niet zozeer vanwege de kwaliteit van de muziek, want die is altijd op een zeer hoog niveau bij Lyle Lovett, maar meer vanwege de dominante big band/jazz sound en dat is minder mijn "cup of tea".

Album werd geproduceerd door Chuck Ainlay & Lyle Lovett
Recorded November 10-18, 2019 at Sound Stage Studios, Nashville, Tennessee