Crystal Palace - Still There (2022)

Duitsland
Label: Progressive Promotion

1. 126 Steps (2:55)
  2. Leaving This Land (8:59)
  3. A Plan You Can't Resist (9:58)
  4. Winter's End on Water (4:16)
  5. Dear Mother (7:24)
  6. Planned Obsolescence (4:49)
  7. Orange Popsicle Sky (6:45)
  8. Shadows (3:54)
  9. A Scream from the Wall (4:46)
  10. These Stairs (4:25)
  11. The Unquite Window (10:05)
  12. Still There (7:57)
Je zou zanger/bassist zijn van Crystal Palace en je bent op een mooie dag net buiten Berlijn en je besluit een oude uitkijktoren te beklimmen...126 treden....en op de muur tref een aantal teksten aan zoals: Still there!
Je gaat naar huis en leest nog eens wat over de uitkijktoren om er dan achter te komen dat er op die plek een aantal jaren terug een meisje zich van het leven beroofd heeft. Inspiratie genoeg voor een heel album, een conceptalbum, de eerste van CP.
CP heeft de tijd er voor genomen. In 2018 verscheen Scattered shards. Daar stonden op zich een paar sterke tracks op maar de productie en mix vond ik persoonlijk ondermaats. Vorig jaar presenteerde de heren nog een live album.
Met dit conceptalbum slaan ze wat mij betreft een prima figuur. ruim 74 minuten durend schijfje met een aangrijpend verhaal van/over het meisje en hoe het allemaal zou hebben kunnen gebeuren.
Van het vertrek uit Engeland met haar vriend, terecht gekomen in Berlijn, allerlei problemen krijgend tot aan de fatale sprong. Dit alles zeer overtuigend en emotioneel gebracht op de inmiddels echt CP manier: sterke mooie meeslepende melodieën, harde stevige riffs en veel pakkende synthesizersounds.
Alles past goed bij elkaar en is ditmaal wel goede mix. Wat een verschil. Uiteraard is dit een album dat je meermaals moeten laten doordringen. Je hoort niet alles gelijk in 1 keer maar het is de moeite waard om je een aantal keren te laten meeslepen. Sterke nummers: Leaving this land, a plan you can resist en Orange Popsicle Sky, allemaal toegroeiend naar het prachtige Unquite Window.
Helaas is het album voorlopig alleen op cd te verkrijgen (PPR shop) later dit jaar via Bandcamp te downloaden. Maar luister op youtube naar de voorstukjes, echt de moeite waard!