My Solid Ground - SWF-Session + Bonus Album 2001 (2002)

Duitsland
Label: Long Hair

1. Hysterical (2:48)
  2. BBB (6:41)
  3. Superconstellation (2:38)
  4. Short Waves (6:55)
  5. Drive (5:25)
  6. Grand Nightmare (6:35)
  7. 1-40 (9:51)
  8. The Cruzifixion (4:11)
  9. Frogster (4:16)
  10. Moonclouds (On Earth) (4:10)
  11. Mystery Metal Thing (11:12)
Een wat vreemde plaat deze My Solid Ground, een echte Duitse cultgroep door hun titelloze debuut uit 1971, een Krautrock klassieker. Ook de enige plaat die ze hebben gemaakt.

Deze plaat (SWF-Session + Bonus Album) bestaat eigenlijk uit 2 gedeelten. De eerste vier nummers zijn de SWF (SudWestFunk-oude regionale Westduitse omroep)-opnames, gemaakt twee maanden na het eerste album. Ze bevatten dus de originele bezetting van My Solid Ground en lijken erg op het titelloze cult-album. Deze nummers zijn grotendeels instrumentaal "Hysteria" is een degelijke, luide opener en alle andere nummers hebben in zekere mate goede psychedelische krautrock kwaliteiten, "BBB" bijvoorbeeld.

Even tussendoor, wat is My Solid Ground precies voor band. Het belangrijkste lid en oprichter is Bernhard Rendel. In 1968, op 14-jarige leeftijd (!!!), leerde hij gitaar spelen, richtte hij zijn eigen band op en bracht drie jaar later een album uit dat door velen nog steeds als een psychedelische Krautrock-klassieker wordt beschouwd. Toen was hij dus 17 !!! Dit album werd een succes, desondanks begonnen sommige bandleden de band te verlaten en Bernhard Rendel bevond zich plotseling met een compleet nieuwe bezetting. Hun plannen voor een tweede album kwamen helaas nooit van de grond en in 1974 stopte Bernard Rendel zelf om te gaan studeren.
De enige plaat is daardoor een veel gezocht item.

De eerste 4 nummers van 'SWF-Session + Bonus Album' zijn dus radioopnames uit 1971/1972.
De andere nummers (5-11) allemaal solo opnames van Bernhard Rendel uit de herfst van 2001. En is dus eigenlijk helemaal niet van My Solid Garden.

De eerste 4 nummers zijn verder prima, het is echte Krautrock en fijn dat ze nu te verkrijgen zijn.
De nummers van Bernhard Rendel zijn zeker niet slecht. Het is een nogal gevarieerde verzameling die doet denken aan bepaalde wat experimentele albums van King Crimson, met momenten waarop er lekker gejamd wordt en dan weer ontstaan er ambient-achtige klanken met vreemde geluiden. Er wordt ook veel geëxperimenteerd met elektronische muziek, waarbij Bernard Rendel vervormde vocalen gebruikt waar menig industrialband jaloers op zou zijn. De soloalbums van Robert Fripp geven misschien een idee van hoe dit klinkt. Zeker niet verkeerd, ik kan er echt wel van genieten. Enkel heeft het niet meer zo veel te maken met de My Solid Ground periode. Bernhard Rendel is ten slotte ook wel een stuk ouder, bijna 40 jaar en zo rond de 55 jaar. Maar zeker de twee langset nummer '1-40' en 'mysterie metal thing' zijn heerlijke prog nummers.
Al met al geen verkeerd album, ook al heeft deze twee gezichten en stijlen.