Viarosa - Send for the Sea (2008)

1 stem

Rock / Folk
Label: Pronoia

1. Tourniquet (4:01)
  2. Righteous Path (5:33)
  3. Some of You Know the Story (0:39)
  4. The Old Walls (3:43)
  5. Cruel Pull of the Stars (5:31)
  6. Without a Cause (4:10)
  7. Beggars and Thieves (3:22)
  8. Ode to Sunlight (6:07)
  9. Harness (4:30)
  10. The Last Resolve (3:50)
  11. Shame on the Light (6:01)
  12. The Sea (6:13)
Viarosa is een uit 6 leden bestaande groep uit Londen , waarbij Richard Neuberg de leider is. Ze hebben gespeeld in het voorprogramma van REM, worden gelinkt met tijdgenoten Midlake en Joan as Policewoman en maken interessante muziek.
Inspiratiebronnen zijn niet de minste : Nick Cave, Johnny Cash en Nick Drake. Ze maken een soort 'opera-noir' muziek, combinatie van dark folk, noir altcountry, maar wel fikse muzikale omlijsting. Zelf zat ik ook wel wat te denken aan 16 horsepower, maar tekstueel is het net iets minder negatief.
De muziek klinkt bijna meer Amerikaans dan Brits, het zou passen in een in één van die oude folkbars, waar je bijna nier naar binnen durft te gaan door de toch wel vreemde locals.
De opener is Tourniquet (knelverband) begint rustig en tekstueel kun je veel kanten op. De muziek is veelal redelijk akoestisch , zeker ook door de strijkinstrumenten (cello, altviool), dat geeft het geheel een heel aparte klank. Neuberg zingt soms gewoon, maar regelmatig gromt hij als een boze prediker, dan komt het weer dicht bij 16 horsepower. "Ode to sunlight' is minimalistisch , maar heeft ook wat spookachtig. Het wordt nergens vrolijk, maar heel depri wordt het gelukkig ook weer niet.
Een verrassend werk van een verrassende groep. Mooie muziek die zeker meer aandacht verdient.