Millenium is een Poolse progressieve rock band die recent een nieuw album heeft uitgebracht, "TALES FROM IMAGINARY MOVIES".
Millenium is het geesteskind van toetsenist en componist Ryszard Kramarski uit Krakau en dit album is nummer vijftien. De laatste jaren speelt Kramarski, die je als de leider en het creatieve brein van de Polen kunt bestempelen, met dezelfde muzikanten. Zo maken Grzegorz Bauer op drums en percussie, gitarist Piotr Plonka en Krzysztof Wyrwa op basgitaar al een tijdje deel uit van de band. Die vastigheid is te horen, Millenium klinkt als een geheel. Toch heeft er een cruciale verandering plaatsgevonden. Longtime zanger Lukasz Gall maakt verrassenderwijs geen deel meer uit van het vijftal. Jarenlang was hij de stem die ik uitstekend vond passen bij de melodieuze progressieve rock, maar daar lijkt definitief een einde aan gekomen. Lijkt, want in 2018 bracht Millenium een soort van verzamelalbum uit, "MMXVIII", waarop een nieuwe zanger werd gepresenteerd, Marek Smelkowski. Die bleef echter niet lang, Gall keerde terug en was te horen op de laatste twee, prachtige albums, "THE WEB" uit 2019 "THE SIN" uit 2020. Toch is daar nu een (definitieve?) verandering is gekomen. Gall is vertrokken en zanger Dawid Lewandowski, bekend van een ander project van Kramarski, The Ryszard Kramarski Project, heeft achter de microfoon plaatsgenomen op het nieuwe album "TALES FROM IMAGINARY MOVIES".
Een schijfje met vijftig minuten muziek verdeeld over negen tracks en in een soort van concept. Dat concept is "de film" met bijbehorende geluiden. Het verhaal gaat over een worstelende jonge acteur, die elke dag naar audities gaat, in de hoop die rol te bemachtigen, dat van hem een superster maakt. Met het eerste deel van het titelnummer, tussen haakjes staat hier “THE OPENINGS CREDIT” achter vermeld, gaat het album instrumentaal van start. Het van de Millenium albums bekende, zeer melodieuze gitaarspel is leidend in het iets meer dan twee minuten durende nummer. Orkestraties op toetsen maakt het geheel af. Het gaat over in “INVISIBLE SUPERHERO”, waar we Lewandowski voor het eerst horen zingen, in eerste instantie met een “telefoonstem”. Het nummer gaat rustig van start en wat volgt is een typisch Millenium nummer. Mooi gitaarspel, tempowisselingen, toetsen arrangementen die voor de passende sfeer zorgen. De gitaarsolo na vijf en een halve minuut is de bekende kers op de taart, prachtig en gevoelig. Het tempo gaat iets omhoog in “A WORLD FULL OF SPIES”, dat een lekker en pakkend ritme heeft. Het gitaarspel is wat steviger, Lewandowski zingt op een bepaald moment “over the top”, maar het past perfect in het nummer. De gitaarsolo die daarna volgt is hemels. Het gaat met voetstappen over in het schitterende “BRIGHTNESS HIDDEN IN THE DARK”, de track die al in een eerder stadium uitgebracht is. Mooi rustig begin, als de drums invallen laat Lewandowski horen dat hij een perfecte vervanger is van Gall, wat heeft die man een prachtige stem. De melodie is mooi en wat volgt is van grote klasse. Een juweel van een gitaarsolo, rustige intermezzo’s, die weer gevolgd worden door gitaarspel. Ondanks de ruim zeven minuten verveeld dit nummer geen moment, doordat het thema elke keer weer terug komt.
Met gelach worden we begeleid naar “A COMEDY OF LOVE”, uptempo, heerlijke melodielijn, prachtig gezongen en een nummer dat “radiovriendelijk” is. Ook in dit nummer maakt het gitaarspel van Plonka het geheel af, hij draagt mede het album met zijn melodische spel. Bijna zeven minuten klokt “THE SOUNDS OF WAR”, waarin de gitaarriffs steviger zijn en het tempo wat lager is, een stuk dreigender. De instrumentale tussenstukken, waarin gitaar en toetsen perfect met elkaar versmelten, zijn prachtig en goed geplaatst. De zang vind ik iets minder in dit nummer, het lijkt net iets te rauw voor de stem van Lewandowski en op andere momenten zingt hij op de toppen van zijn kunnen. Het past overigens allemaal wel. “MEMORIES IN TEARS” begint weer rustig en het intro is hemels door het gitaarspel. Het nummer komt langzaam tot leven, de zang is prachtig, opbouw is goed, waardoor je de aandacht erbij blijft houden. In het net iets meer dan vier minuten durende “SECOND EARTH” heeft Kramarski eindelijk zelf een hoofdrol. Hij verzorgt in deze ballad de toetsen arrangementen die geven het nummer precies die emotionele lading mee, die erbij hoort. Mooi nummer en de opmaat naar het laatste nummer van het album, "TALES FROM IMAGINARY MOVIES (THE END CREDITS)". Een nagenoeg instrumentaal slotakkoord, toetsen, gitaar, bas en drums komen nog één keer samen en Lewandowski is ook nog even te horen.
Millenium heeft weer een prachtig album uitgebracht en de nieuwe zanger past er goed bij. Dat kan ook bijna niet anders, gezien zijn samenwerking met Kramarski in het eerder genoemde project. Daardoor heb ik soms het gevoel dat ik naar dat project aan het luisteren ben, maar dat is slechts sporadisch. Voor iedereen die van melodieuze muziek houdt, een liefhebber is van prachtig gitaarspel en van avontuurlijke muziek, is dit een album dat je zou kunnen uitproberen. Bevalt deze, dan kun je gerust terug gaan in oeuvre van Millenium, want dit is niet hun eerste, schitterende album.