Meerman & Van Ligten - Up to You (2001)

Rock / Country
Label: Youngblood

1. Memories (3:22)
  2. Ice Cold Man (3:42)
  3. Barbarian Times (5:14)
  4. Close Your Eyes (4:14)
  5. Come to Me Baby (3:08)
  6. Not Dead Yet (3:49)
  7. A Man Needs a Maid (4:12)
  8. A Good Year for the Roses (5:55)
  9. Turn Me Loose (5:07)
  10. Goodbye (5:15)
  11. People Get Ready (6:36)
  12. For Worth Blues (4:29)
  13. Ice Cold Man [Reprise] (0:38)
avatar van Paulus_2
Dit album uit 2001 lijkt aan de aandacht van een groot deel van rockmuziek-minnend publiek en -media te zijn ontsnapt. In ieder geval aan het mijne. Twee goede muzikanten, waarvan Kees Meerman, als Wild Romance drummer van het eerste uur, toch wel de bekendste zou moeten zijn. Erwin van Ligten is (helaas) alleen bekend bij muzikanten en fans.

Dit album bevat zeer goede Americana. Ik denk dat deze term voor de stijl van de muziek op dit album passend is. Zeker als je de covers, 8 in totaal, neemt. Steve Earle. Curtis Mayfield, Neil Young en Elvis Costello. Ook de eigen songs, 4 in totaal, mogen er zijn. De muziek varieert van stevige rock en naar fraaie 2-stemmige ballades. Omlijst door schitterend afwisselend gitaarwerk van Erwin van Ligten en Lex Bolderdjik,
Er is veel gebruik gemaakt van akoestische gitaren met af en toe een fraaie slidepartij of een elektrische sologitaar van zowel Erwin als van Lex.
De productie is, net zoals op alle andere albums van Erwin van Ligten, zeer goed; een mooi open en vol, helder geluid.

Het album krijgt een folk tintje in de nummers waar Gert Wantenaar zijn accordeon bespeelt.

Mijn favoriete nummers? Lastig, alles klinkt zo goed. De ene keer deze songs en dan weer die. Man Needs A Maid is bijv zeer mooi uitgevoerd. Ry Cooder-achtige klanken in Ice Cold Man .
Nu vind ik de laatste 4 songs dè staalkaart van dit mooie album. Prachtige viool van Wilma Thalen in Forth Worth Blues.

Memories - - Collie, Van Hoy
Turn Me Loose - - Van Ligten, Borgers
Goodbye - - Steve Earle
People Get Ready - - C.C. Mayfield
Fort Worth Blues - - Steve Earle

Kees Meerman heeft een licht rauwe soulstem, die goed past bij het fonkelende subtiele gitaarspel van Erwin van Ligten. De laatste neemt ook de tweede stem voor zijn rekening. De andere muzikanten op dit album zijn:

• Lex Bolderdijk - akoestische en elektrische gitaar
• Charley Angenois - basgitaar
• Gert Wantenaar - accordeon
• Sandra Sahupula - percussie
• Wilma Thalen - viool
• Mildred Douglas - achtergrond zang
• Julya Lo'ko - achtergrond zang
• Maria Lekranty - achtergrond zang

Dankzij de grote diversiteit, aan songs, muziekinstrumenten en de andere goede muzikanten, is dit een zeer bijzonder en uniek album geworden en verdient het een directe heruitgave. Al was het maar een eerbetoon aan de in 2014 overleden Kees Meerman.

Mooie recensie van een prima schijfje.. Juweeltje